Tester vaksine mot Alzheimers

En ny vaksine mot Alzheimers sykdom viser svært gode resultater. Men fortsatt vil det ta lang tid før vi har en effektiv behandling av sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har i mange år lett etter en god behandling av pasienter med Alzheimers sykdom.

Nå mener japanske forskere at de har funnet løsningen: En vaksine som hindrer oppbyggingen av plakk i hjernen.

Trenger flere år
Forskerne fra Tokyo Metropolitan Institute for Neuroscience i Japan har testet vaksinen på mus og forteller at medikamentet kunne redusere oppbyggingen av en type plakk i hjernen med opptil 50 prosent.

Vaksinen skal nå testes videre på andre dyr, men det vil ta flere år før en effektiv og trygg vaksine eventuelt kommer i produksjon.

- Tester av vaksinen skal nå utvides til apekatter, og dersom disse forsøkene går bra kan vi kanskje utvide testene til mennesker i løpet av tre år. Dersom alt går knirkefritt kan vi ha en vaksine ferdig innen seks eller syv år, sier forskningsleder Yoh Matsumoto til Accosiated Press.

Undersøkelsen er publisert i fagmagasinet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Rammer mange
Alzheimers sykdom er en alvorlig diagnose som ofte kommer med høy alder. Over 60.000 nordmenn opp i årene lider av demens, Alzheimers sykdom utgjør over halvparten av disse tilfellene.

Sykdommen starter i den delen av hjernen som styrer kognitiv aktivitet, det vil si områder som arbeider med hukommelse og logikk. Resultatet blir at pasienten viser tegn på senilitet, glemmer vanlige ord og kan ikke gjennomføre vanlige oppgaver.

Over tid kan angrepet på hjernen bli så alvorlig at viktige systemer i kroppen bryter sammen. Det tar gjerne åtte til ti år med sakte forverring av sykdommen før den blir dødelig, noen kan leve med diagnosen i over tyve år.

Alzheimer kan derfor være dødelig i seg selv, men som oftest opptrer alvorlige tilfelle av Alzheimers sykdom også sammen med andre lidelser som er typiske ved alderdom.

 

Mozon.no, 18.06.2006