Ny forskning viser at vi oftere møter opp til screening rundt høytider. Foto: colourbox.com
Ny forskning viser at vi oftere møter opp til screening rundt høytider. Foto: colourbox.comVis mer

Tester seg i høytiden

Folk møter oftere opp til kreftscreening hvis den er lagt tett opp til jul, nyttår eller bursdag.

Ny, norsk forskning viser at bedre timing av innkallelser til kreftscreening faktisk kan få flere til å dukke opp til den potensielt livreddende testen.

Kreftscreening er en type studie som skal undersøke deler av befolkningen for å påvise en sykdom i et symptomfritt stadium eller risiko for sykdom, og som forskerne i den norske studien mener at kan forebygge alvorlig kreft.

Les også: Kreftscreening kan gjøre at flere overlever lungekreft

Årsaker til oppmøte

Tidligere forskning har vist at nervøsitet eller uvitenhet om testens fordeler og ulemper er blant grunnene til at folk lar være å møte opp.

- Jeg hadde en hypotese om at erkjennelse av egen alder og det faktum at tiden går og vi blir eldre - i tillegg til de årlige ritualene som bursdag, jul og andre høytider, kunne innvirke på oppmøtet til screening, sier professor Geir Hoff ved Kreftregisteret til Dagens Medisin.

Sammen med overlege Michael Bretthauer ved Kreftregisteret undersøkte han derfor hva som får folk til å møte opp til kreftscreening, med særlig fokus på om det hjelper å ”time” datoen for screeningen til jul, nyttår eller bursdager.

Les også: Til krig mot kreften

Mer bevisst på egen aldring i høytider

Forskerne sendte ut innkallelser til kreftscreening av tarmkreft til 20.780 menn og kvinner i alderen 50 til 64 år, og 12.960 av dem møtte opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tarmkreft er den nest hyppigste kreftformen blant både menn og kvinner, med drøyt 3.500 nye tilfeller hvert år.

Studien viser at oppmøteprosenten var signifikant høyere i desember enn i resten av året (72,3 prosent mot 64,2 prosent), og folk møtte også oftere opp hvis de fikk innkallelsen samme uke som de hadde bursdag eller hvis screeningen var satt opp én til to uker etter bursdagen deres.

Forskerne tror altså at årsaken til dette er at folk er mer bevisst på at de blir eldre – og konsekvensene det har, i form av blant annet større sjanse for kreftsykdommer – rundt årsdager som bursdager, jul og nyttår.

Les også: Disse kroppsdelene eldres først

Ikke for mye fokus på alder

Hoff mener at det kan være lurt å tenke strategisk rundt når man bør sende ut invitasjoner til kreftscreening, men at man ikke bør ha for mye fokus på aldring.

- Det å aktivt ”gni inn” at man blir eldre kan like gjerne ha motsatt effekt, sier Hoff til BBC News.

Men ikke alle mener at man bør legge så mye vekt på studieresultatene.

- Det at folk har en tendens til å oftere møte opp til kreftscreening rundt jul og nyttår er en interessant teori, men det vil i praksis være lite gjennomførbart å sende ut alle slike innkallelser i desember, sier Ed Young i Cancer Research UK til BBC News.

Forskjellen var heller ikke så stor rundt bursdager som rundt julehøytiden.

- Ifølge studien var det bare tre prosent flere av de innkalte som møtte opp til screeningen hvis den fant sted rundt bursdagen deres, så det virker lite praktisk å omorganisere slike innkallelser utelukkende på basis av dette, mener Young.

Studien er publisert i British Medical Journal.

Kilder: news.bcc.co.uk, dagensmedisin.no og forskning.no