Tester ny super-tannkrem

Kan en tannpasta reparere skadde tenner? Britiske tannleger tester nå en ny tannkrem som kan bety slutten på ising i tennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følsomme tannhalser og ising i tennene er et problem for mange. Men nå mener britiske forskere at en ny type tannkrem kan bety slutten på problemene.

Tar du vare på tennene dine? Slik får du null hull:

Tannkremen som er testet ved noen tannlegekontorer i England, skal inneholde en flytende form for kalsium som omslutter tennene. Det beskyttende laget kan hjelpe den harde emaljen på tennenes overflate til å bygge seg opp igjen etter skader.

Ising i tennene skyldes blant annet at emaljen er slitt ned slik at mange ørsmå kanaler inne i tennene blir liggende åpne.

- Dagens tannkremer mot ising i tennene lindrer bare smerten. Denne tannkremen løser det grunnleggende problemet ved å hjelpe tennene til å reparere seg selv, sier tannlege Graham Barnby til avisen Daily Mail.

Hvilken tannkrem er best? Slik velger du riktig tannkrem:

Lovende resultater
Tannkremen med navnet Arm & Hammer's Enamel Care Sensitive lanseres i England i slutten av mai. Det er ennå ikke kjent om tannkremen vil komme på det norske markedet.

Tannlege Vibeke Kjærheim stiller seg positiv til prisnippet bak den nye tannkremen. Hun understreker at hun ikke kjenner til akkurat dette produktet, men at teknikken som beskrives kan være en god løsning mot ising i tennene.

- Ising i tennene kan behandles ved å gjøre nervene mindre følsomme, eller ved å dekke til de såkalte dentinkanalene der emaljen er slitt bort, forklarer Kjærheim.

Dagens tannkremer mot ising sikter mot å gjøre nervene mindre følsomme. Tildekking av dentinkanalene kan også gjøres på tannlegekontoret eller med fluorbehandling, ifølge Kjærheim.

- Om det kommer en tannkrem som kan ha denne effekten, synes jeg det høres veldig lovende ut, sier hun til Mozon.no.

Små forskjeller
Ifølge tannspesialistene er det ikke først og fremst valget av tannkrem som er det viktige for en god tannhelse. Men i noen tilfelle kan tannkremen gi en effekt i tillegg til at den holder tennene rene.

- Det er ingen tvil om at mange av tannkremene har en viss effekt i forhold til det reklamen lover. Men disse effektene er ikke nødvendigvis så veldig store. Det aller viktigste er tross alt at tannkremen smaker godt, gir rene tenner og inneholder fluor, sier informasjonssjef Morten Rolstad i Den norske tannlegeforening.

Det er en påstand som tannlege Kjærheim kjenner seg igjen i.

- I utgangspunktet er det ikke så store forskjeller på om du kjøper den ene eller den andre tannkremen. Men du kan godt forsikre deg om at tannkremen har et høyt innhold av fluor. Husk bare at små barn ikke skal ha tannkrem med mye fluor, oppfordrer Kjærheim.

Les også: Viktig med fluor