Tester marihuana mot leddgikt

Som rusmiddel er stoffet strengt forbudt. Men cannabis kan være grunnlaget for flere effektive medisiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En britisk legemiddelprodusent gjennomfører nå forsøk på pasienter med leddgikt. Medikamentet med navnet Sativex er gitt til 58 pasienter for å se om det kan redusere plager og smerter i forbindelse med leddgikt.

Men Sativex er ikke et vanlig legemiddel. Virkestoffet i medikamentet bygger på stoffer som finnes i cannabis og som kan redusere smerte ved mange forskjellige sykdommer. Produktet har tidligere blitt testet på pasienter med MS og kan vise til gode resultater.

Første forsøk
De 58 forsøkspersonene med leddgikt har fått behandling med Sativex gitt som en spray. De rapporterer at medisinen reduserer smertene i leddene og samtidig fører til bedre kvalitet på søvnen. Ingen større bivirkninger ble rapportert etter forsøkene.

Produsenten GW Pharmaceuticals er begeistret over de gode resultatene for leddgikt-pasientene:

- Disse resultatene er spesielt spennende fordi dette er det første kontrollerte medisinske forsøket med et cannabis-basert produkt mot leddgikt. Til i dag har vår forskning konsentrert seg mest om neurologiske sykdommer som MS. Det er derfor veldig oppmuntrende å se disse gode effektene av Sativex på smerter og andre symptomer på leddgikt, sier Philip Robson ved GW Pharmaceuticals til BBC News.

Marginalt i Norge
Bruken av cannabisbaserte legemidler som Sativex er derimot ikke spesielt utbredt her hjemme. Ved Norges Revmatikerforbund er man ukjent med at denne typen legemidler utvikles for bruk mot plager ved leddgikt.

Mona Enstad som er leder for MS-forbundet i Norge har heller ikke registrert noe stort behov for slike medikamenter blant sine medlemmer.

- Så vidt jeg vet er det ingen legemidler som er basert på cannabis som omsettes i Norge. Jeg har heller ikke hørt mange av våre medlemmer etterlyse denne typen medisiner. Men det betyr selvfølgelig ikke at jeg kan utelukke at noen av våre medlemmer bruker cannabisbaserte medikamenter, forteller Enstad til Mozon.

- For en tid tilbake vurderte vi et annent tilsvarende legemiddel som er godkjent for bruk i Danmark. Vi vurderte den gang at testingen av medikamentet ikke ikke ga entydig positive resultater, sier Enstad.

Mozon 10.06.2004