Tester bakterier mot allergi

Probiotika kan brukes til mer enn en trøblete mage. Nå vil engelske forskere bevise at bakteriene også kan hindre utviklingen av allergier.

Probiotika er også kjent som "snille bakterier" og spiller en viktig rolle for bakteriefloraen flere steder i kroppen.

Nå mener en gruppe engelske forskere at bakteriene også kan ha en avgjørende rolle i utviklingen av allergier hos barn og unge.

Nytt perspektiv
Forskerne som er tilknyttet University of Wales i Swansea har avtaler med tre sykehus i området.

I løpet av undersøkelsen skal 3000 nyfødte barn rekrutteres til prosjektet hvor de får tilført probiotika i de seks første månedene etter fødselen.

Målet med undersøkelsen er å bevise at tilførsel av de gunstige bakteriene kan forhindre utviklingen av allergier både på kort og lang sikt.

- Dette kan forandre hele vår tankegang om allergier og hvordan det skal behandles, mener forskningsleder Nigel Plummer. Han er medeier i et firma som produserer forskjellige probiotika-produkter, og har store forhåpninger til den omfattende undersøkelsen.

- En tidligere undersøkelse med 120 nyfødte, viste at tilførsel av bakterien Lactobacillus acidophilus kunne redusere risikoen for vanlige allergier med hele 50 prosent.

- Behandlingen som blir gitt de første levemånedene ser også ut til å beskytte mot utvikling av allergier senere i livet, forteller Plummer.

LES OGSÅ SAKEN: DE SNILLE BAKTERIENE

God hygiene
Allergier som eksem og astma rammer stadig flere mennesker, særlig i den vestlige verden. Og det bekymrer mange leger og forskere.

En av forklaringene til denne utviklingen kalles også "hygieneteorien". Den går ut på at vi beskytter oss mot så mange bakterier at immunforsvaret ikke blir skikkelig utviklet. Konsekvensen er at kroppen reagerer med allergier mot flere stoffer som i utgangspunktet ikke er skadelige for kroppen.

- Bruk av antibiotika tidlig i livet kan gjøre denne effekten enda verre. Så om teorien stemmer, har vi egentlig bare to alternativer for å få et bedre immunforsvar: Enten vaske oss mindre og kutte ned på hygienen, med økt risiko for infeksjoner og sykdommer. Eller å eksponere barna tidlig for ufarlige og sunne bakterier slik at immunforsvaret får utviklet seg.

- Nyfødte barn har et dårlig utviklet immunforsvar som på en måte er feil-innstilt på allergier. Men allerede ved fødselen utsettes barnet for bakterier fra moren og omgivelsene, som starter utviklingen av immunforsvaret. Probiotika kan være en verdifull hjelp til å utvikle en sunn bakterieflora i denne kritiske fasen, mener Nigel Plummer.

Får støtte
Forskerne i Wales får også støtte fra våre naboer i Sverige. Der har forskere ved Karolinska Sykehus i Stockholm funnet ut at mødre som bruker probiotika får større mengder av et stoff som hjelper barnet med å utvikle immunforsvaret i brystmelken.

LES HELE SAKEN: BAKTERIER KAN MOTVIRKE BARNEALLERGI

Positive resultater fra probiotika er også påvist av finske forskere. De mener at probiotika tidlig i livet kan redusere barnas risiko for å utvikle eksem med opptil 40 prosent.

-En tidlig stimulering av immunforsvaret med probiotika har en klar effekt, spesielt for barn med høy risiko for å utvikle atopisk eksem, sier forskningsleder Marko Kalliomaki ved Turku University Central Hospital.

LES HELE SAKEN: BAKTERIER MOT EKSEM

 

Mozon.no, 17.03.2005