Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Tester alger i legemidler

Alger er for mange en sann sommerplage. Men nå undersøker svenske forskere om alger kan benyttes i alt fra legemidler, til bleier og ansiktskremer.

Vanligvis forbinner vi alger med noe som flyter i sjøen, og er en ordentlig pest og plage.

Men kanskje disse algene kan gjøre mer nytte enn å bare skape sinne og irritasjon? En gruppe forskere i Uppsala er i ferd med å undersøke om algene kan erstatte cellulose brukt i industrien, skriver svenske Expressen.

- Cellulose anvendes i dag i veldig mange produkter - alt fra matvarer til legemidler og bleier. Vi vil undersøke om det går an å bytte ut cellulosen med algetråd, sier Lars Jonsson ved Uppsala Universitets Utveckling AB, som driver med forskningsprosjekter.

Det er flere fordeler ved å bruke alger i slike produkter, ifølge professor Kjetill Jakobsen ved biologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Visste du at alger kan fremme god helse og holde kroppen i balanse?

Har terapeutisk virkning
- Fordelene med å bruke alger er at de produserer mange "bioaktive" stoffer som har terapeutisk virkning, sier Jakobsen til Mozon.no.

Han legger imidlertid til at bruk av terapeutika-produserte alger krever like mye uttesting, rensing osv. som andre produksjonsorganismer.

- Mange alger produserer også store mengder flerumettede fettsyrer, og sammensetningen i algene er bedre enn for eksempel hos planter. Fisk har flerumettede fettsyrer fordi fisken spiser dyr som igjen har spist alger med slikt innhold av fettsyrer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alger produserer dessuten mange pigmenter og fargestoff. Svært mange av disse stoffene er de alene om å produsere. Ifølge Jakobsen har alger eksistert på jorda i mange hundre millioner år lengre enn planter, og de representerer en mye større spredning evolusjonært enn for eksempel planter og dyr.

Bestilling på 1 tonn alger
Forskergruppen i Sverige har nå bedt den svenske kommunen, Mönsterås kommune, i Småland, om å få et tonn med alger.

- Forskningen er fremdeles på begynnelsen, og vi trenger en stor mengde alger for å kunne forske videre. Nå undersøker vi for eksempel om algene kan oppnå samme resultat som cellulose, bare med mindre mengde, om de er mer nøytrale eller om de har en bedre evne til å binde seg, sier Jonsson.

Alger produserer også såkalte alginater, som kan brukes i kremer og matvarer, samt i kapsler som tas oralt og som doserer et legemiddel. Til og med de ulike giftstoffene som algene lager kan benyttes, ifølge Jakobsen.

- Mange av disse giftstoffene har et potensial innenfor terapi. Byggestenene i giftstoffene er i mange tilfeller fettsyrer eller beslektede molekyler. Algene kan altså derfor velge å lage mest flerumettede fettsyrer eller å lage algegift. Dette er en problemstilling vi forsker på i min gruppe, sier han.

Slik renser du kroppen med alger: