Test som avslører hvor gammel du blir

Hadde du turt å ta den?

Hadde du turt å få vite hvor gammel du blir? Foto: colourbox.com
Hadde du turt å få vite hvor gammel du blir? Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor lenge du lever påvirkes av mange ulike faktorer som hva du spiser, om du trener, om du røyker, hvor du bor og hvordan. Likevel er det mange forskere som mener at det som er mest avgjørende for hvor lenge du lever er genene dine.

Vitenskapsfolk fra Boston har kommet opp med en helt ny genetisk test som kan avsløre om du kan leve lenge nok til å bli hundre år.

Les også: Tjukk og kjapp?

15 prosent vi bli over 100 år

- Det kan godt hende at disse familiene også har en spesiell livsstil, men mye tyder på at det er gener som er den største grunnen til hvor lenge du lever, sier Professor Paola Sebastiani ved Universitet i Boston til det britiske magasinetMarieClaire.co.uk.

I dagens samfunn hvor omkring én milliard mennekser av jordens befolkning er overvektige er det kanskje ikke like mange som vil oppleve å bli så gamle som 100 år. Likevel kan forskerne ved hjelp av testen anta at omtrent 15 prosent av USAs befolkning vil bli nettopp så gamle.

Les også: Slik holder du deg evig ung

Dette kom de frem til ved å se på DNA'et til deltakerne i testen som var fra 100 år og oppover. Blant disse menneskene fant forskerne flere like varianter i DNAet som kan være årsaken til at disse personene eldes bedre enn andre. I kontrollgruppen kunne de igjen se disse genene i 15 prosent av de yngre deltakerne.

Livsstil spiller fortsatt en rolle

Forskerne i studien mener at testen kan identifisere de som ser ut til å leve et langt liv med 77 prosent nøyaktighet basert på genene alene. Til tross for den høye nøyaktigheten er det fortsatt 23 prosent som fortsatt må baseres på livsstilen og miljøet til den enkelte.

Les også: Du blir ikke mindre stresset av å røyke