Test selv om du har kreft

Tilbudet av hjemmetester har eksplodert. – Vi er meget bekymret, sier Kreftforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til intet mindre enn 225,- kroner kan du selv teste om du har tykktarmskreft. Eller hva med å sjekke om du har hiv til 165,- kroner? Til 104,- kroner kan du teste om du har prostatakreft.

Utvalget av hjemmetester på nettet har eksplodert, og i dag kan du teste deg selv hjemme for en rekke alvorlige sykdommer.

Les også: Ett stikk er nok

Ekspertene er bekymret over denne utviklingen.

Nettsidene som selger disse testene ser imidlertid ingen problemer med dette. Les mer lenger ned.

Fra uskyldige tester til alvorlige sykdommer

For ikke lenge siden fantes det bare “uskyldige” tester på nettet, som graviditetstester, eggløsningstester, i tillegg til tester som kan påvise urinveisinfeksjon og klamydia.

Markedet har ekspandert noe voldsomt, og nå kan du altså teste om du har hiv eller kreft. Det er på utenlandske nettsider det bugner av slike produkter.

Her hjemme liker ikke Kreftforeningen denne trenden.

- Vi er meget bekymret over at man skal kunne få en kreftdiagnose via en hjemmetest. En sånn alvorlig diagnose skal man ikke sitte og få hjemme i sin egen stue. Kreft er så mange forskjellige diagnoser, og man skal få diagnosen hos sin lege, sier avdelingssjef Heidi Brorson, til DinSide.no.

Hun får støtte:

- Det enorme tilbudet av tester som pasienter kan kjøpe på nettet overrasker meg. Jeg er ekstra betenkt når det gjelder tester som kan diagnostisere alvorlige sykdommer, sier lege og nestformann i danske Praktiserende Lægers Organisation, Peter Magnussen, ifølge det danske forbrukermagasinet Taenk.dk.

Les også: Nettmedisin er risikosport

Kan få feil svar

Brorson sier man må kunne ha noen å snakke med der og da, og ikke minst en man kan legge en plan sammen med.

- Og på den annen side kan man kanskje få helt feil svar, eller at man forstår svaret feil, legger hun til.

Les mer: Klamydiatest kan gi feil svar

Holder seg unna

Nordiske nettsteder som billige-tester.no, shytobuy.no, hjemmetest.dk og med24.dk selger ikke tester for alvorlige sykdommer som kreft (det finnes imidlertid enkelte nettsider som selger hjemmetester for påvisning av hiv).

- Billige-tester.no har valgt ikke å selge hjemmetester som kan påvise alvorlig sykdom, og der resultatet kan ha store og vidtgående konsekvenser for den som har utført testen. Vi mener at slike tester bør utføres hos lege, sier Billige-tester.no til DinSide.

På nordiske nettsider selges stort sett tester som: Fertilitetstester, urinveisinfeksjonstest, klamydiatest, blodtypetest, narkotester, i tillegg til blodtrykks- og kolesterolmålere.

- Normalt medfører verken eggløsning eller graviditet problemer, sier Billige-tester.no.

På de utenlandske nettsidene har man imidlertid ingen betenkeligheter med å selge tester for alvorlige sykdommer. De ser flere fordeler ved å kunne teste seg anonymt.

- Da slipper man å møte en lege, og man slipper billigere unna, sier std-home-test.com til DinSide.no, som blant annet selger tester for hiv og kreft.

Så dere mener det er etisk riktig å selge sånne tester på internett?

- Ja.

Følger med på apotekene

Direktør på nettsiden med24.dk, Nils Træholt, sier de følger med på hva apotekene gjør. Om apotekene begynner å selge denne typen tester og det blir mer akseptert, vil de også begynne med det.

De tre største apotekkjedene i Danmark har imidlertid ingen planer om å begynne å selge slike tester, da de mener det er uansvarlig både etisk og faglig, og at alt som har med diagnostisering av sykdommer, skal foretas av en lege.