Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Test: Philips Sonicare for barn

Er elektrisk tannbørste veien å gå? Vi har prøvd Philips nyeste modell på tre barn.

Selv om det å pusse tennene på unga er en dyd av nødvendighet, så vet alle som har barn at det også kan være en risikosport:

Det ene minuttet er alt velstand. I det neste er det tårer og tenners gnissel.

Spørsmålet vårt var derfor enkelt: Kan det gå lettere med en elektrisk tannbørste?

Barnefunksjoner

Sonicare er beregnet på barn fra fire til ti år, og kosten leveres med to børster, i tillegg til selve ladeenheten. Tannbørsten har et rødt skaft, og det følger med tre ulike deksler i ulike farger. Det siste er faktisk ganske praktisk hvis du i likhet med oss har flere barn med hver sin modell.

Dette er altså en tannbørstemodell beregnet for barn, og litt av utfordringen er selvsagt å få barna til å pusse tennene i to minutter når de først er i gang. Tannbørsten er derfor utstyrt med en KidTimer-funksjon, som skal hjelpe dem og foreldrene til å nå målet.

Men er egentlig elektriske tannbørster bra nok? Se svaret fra Den norske tannlegeforening her!

Slik virker barnefunksjonene:

  • Tannbørsten har to intensitetsnivåer, og disse velges etter hvor stort barnet er. Dette er selvforklarende
  • Når du trykker på startknappen begynner timeren å gå. Til å begynne med jobber tannbørsten i ett minutt, men det smarte er at den øker lengden gradvis opp til to minutter. Tanken er selvsagt at barna ikke skal gå lei, samtidig som de venner seg til å bruke tannbørsten til den spiller av sin sluttmelodi.
  • I løpet av pusseperioden vil tannbørsten gi fra seg fire musikktoner. Disse indikerer når man skal flytte tannbørsten til en annen del av munnen, og målet er altså å hindre at barna kun pusser på ett og samme sted i hele perioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våre erfaringer

Alle våre tre prøvekaniner syntes tannbørsten var kul. Oskar og Lars var spesielt fornøyd med at det gikk an bytte til sorte og blå deksler, men det skal sies at Henny ikke var helt fornøyd med fargevalget. Eller som hun selv formulerte seg: - Gult er jo ikke akkurat noen jentefarge da. Vel, hun er seks år...

Likevel: Førsteinntrykket var definitivt positivt, og ungene skred målbevisst til verket når Sonicaren ble satt fram.

KidTimeren falt også i smak. Og spesielt satte vi pris på de fire pipelydene som angir når man skal flytte kosten til et annet sted i munnen. Dette tar ungene i løpet av en dag eller to, og da er de i gang.

Begge foreldreparene reagerte imidlertid på at det første minuttet, som altså er pusselengden tannbørsten starter på, gikk alt for fort. Dette løses likevel enkelt med å kjøre to eller tre økter til å begynne med, og siden tannbørsten automatisk vil øke tidsintervallet opp til to minutter er jo ikke dette noe praktisk problem.

Foto: Karoline Brubæk
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Karoline Brubæk
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind P


Mitt første inntrykk av selve tannbørsten var at den var fysisk stor, og i praksis så vi raskt at minstemann ofte brukte to hender når han pusset. I tråd med anbefalingene fra Den norske tannlegeforening hjalp foreldrene selvsagt til med pussingen, og da kommer det store grepet på børsten til sin rett:

Det gjør det nemlig mulig å holde på tannbørsen samtidig med barnet, og det gir pluss i margen både for barn som vil ha følelsen av å styre selv - samtidig som foreldrenes kontrollbehov dekkes.

Som nevnt kommer tannbørsten med to tannbørstehoder i ulike størrelser. Det største hodet ser likevel alt for stort ut, og denne bekymringen deles også av tannlege Lars Brubæk:

- De små børstehodene er fine, men jeg mener det største ser noe stort ut, selv til større barn.

Konklusjon

For mormor og de åtte ungene kan nok den veiledende prisen på 699 kroner føles noe stiv.

Sonicare-modellen for barn ble likevel tatt godt imot av våre testdeltakere. Timer-funksjonen kombinert med de ulike pipetonene er sjakktrekket som ungene setter pris på, og i løpet av de ukene vi har brukt børstene har pusseøkten gått betraktelig enklere enn før. Det siste kan alene være argumentet mange trenger.

Hvorvidt denne trenden vil fortsette over tid er selvsagt en helt annen sak, men spør du oss er det i hvert fall verdt et forsøk om dine små gjør den daglige tannpussen til en utfordring.

Til slutt minner vi også om at du ikke bør la barna gjøre pussejobben selv, og det gjelder uansett om du velger elektrisk eller manuell tannbørste. Og som tannlege Brubæk påpekte:

- Ikke glem tanntråd til de små: Tennene er bare halvrene om man ikke bruker tanntråd.

Men er elektriske tannbørster bra nok til barn? Se svaret fra Den norske tannlegeforening her!