Test kan varsle tidlig fødsel

Ved en fostervannsprøve kan leger finne ut om kvinner risikerer for tidlig fødsel.

Omtrent åtte prosent av levendefødte barn fødes for tidlig i Norge. Ifølge Helsenett.no regnes det som for tidlig hvis det skjer før uke 37 i svangerskapet.

I mange tilfeller er det uklart hvorfor barnet fødes for tidlig. En ny studie viser at grunnen kan være betennelser hos moren.

Ved å finne spesifikke proteiner i fostervannet, kan leger oppdage slike betennelser, og dermed avsløre risiko for tidlig fødsel.

Rask test
Forskningsleder Catalin S. Buhimschi fra Yale University, USA, studerte fostervann fra 131 kvinner som kom til sykehuset med symptomer på for tidlig fødsel.

Studien viste at fire spesifikke proteiner kunne være tegn på betennelse. Deretter sjekket forskerne om kvinnene hadde disse proteinene.

Testresultatet kommer allerede etter en halvtime, noe som er raskere enn tidligere tester.

- Blant dem med et eller to av proteinene tilstede, fødte hun etter gjennomsnittelig fire dager. For dem med tre eller fire proteiner, fant fødselen sted i løpet av timer, sier Buhimschi til Reuters Health.

Det vil si at risikoen for å føde for tidlig vokser med antall betennelsesproteiner.

Kan være skadelig
James Walker, talsmann for Royal College of Obstetricans and Gynaecologists, sier til BBC News at testen kan være nyttig, men kun bør brukes i de mest alvorlige tilfellene.

- Problemet med testen er at den bruker fostervann - og for å få det må du putte inn en nål, sier han.

Fostervannet omringer fosteret, så barnet kan i verste fall treffes av nålen.

Forskerne har fått en pris for studien. Studien ble presentert ved Society for Maternal-Fetal Medicine.

Også en svensk forskningsgruppe har studert proteiner i fostervannet.

Disse forskerne undersøkte 27 mødre. Kvinnene hadde symptomer på for tidlig fødsel, og 14 stykker hadde tegn på betennelse i livmoren. Alle hadde høyere nivåer av proteiner som påvirker immunforsvaret.

For tidlig fødsel er svært risikofylt for barnet. Svenske Dagens Medicin skriver at to av fire barn som dør i forbindelse med graviditeten eller kort tid etter, er født for tidlig.

 

Mozon, 6.2.2006