TEST: Er du skipper eller landkrabbe?

Skip o'hoi! Forbered deg på en sommer på sjøen, og tørrtren på båtlappen her!

Består du båtførerprøven gjør du sjøen tryggere og, er du heldig, forsikringen billigere. En rekke forsikringsselskap tilbyr nemlig rabatter av ulik størrelse til dem som tar båtførerprøven.

>> Få 75 prosent billigere båtforsikring

- Vi synes båtførerprøven er en sikkerhetsforanstaltning som en båtfører gjør som vi ønsker å stimulere ved å gi en rabatt, sier pressetalsmann i Vesta Forsikring, Roald Stigum Olsen.

Vesta gir fem prosent rabatt for dette. Det er imidlertid verdt å merke seg at det finnes ulike rabatter, og at Vesta, som andre forsikringsselskap har et makstak på rabatter. I dag er dette 40 prosent (det senkes sannsynligvis til rundt 30 prosent fra 1. juli). Ser vi bort fra dette taket vil du spare 500 kroner i året dersom din årlige forsikringspremie er på 10.000 kroner.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.
Kan bli obligatorisk for "alle"

Enn så lenge er ordningen med båtførerprøven en frivillig ordning. Det jobbes imidlertid med å stramme inn disse reglene.

Ifølge Dag Inge Aarhus, fungerende kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet, har en arbeidsgruppe lagt frem et forslag til hva det vil innebære å innføre en obligatorisk ordning.

- I korte trekk er ordningen, slik som arbeidsgruppen har foreslått, at alle som skal føre en båt på over 7 meter (23 fot) eller med en motor med mer enn 25 hester må ha båtførerbevis.

Sjøfartsdirektoratet anslår at en slik ordning vil berøre 400.000 personer. For at det ikke skal bli helt kaotisk, har arbeidsgruppen foreslått en gradvis innføring. Forslaget går ut på at det skal gjelde for alle båter som er over 10 meter (32 fot) eller 200 hk motor innen 1. juni 2008, 8 meter (26 fot), 75 hk motor innen 2009 - og full innføring i 2010: for alle som kjører båter med mer enn 25 hestekrefters motor eller som er over 23 fot.

- Et båtførerbevis vil jo ikke forhindre alle ulykker, men holdningene vil kanskje endres, sier Aarhus til DinSide.no.

Ingen stor investering

Flere firma over hele landet anbefaler kurs for å ta båtførerprøven. Høst-, vinter- og vårsemestrene arrangeres det kurs som går over flere uker - mens sommerhalvåret er det ofte mulig å ta et intensivkurs.


Firmaet Båtførerprøven.com i Bergen tar 1.800 kroner for et slikt kurs, samt 525 kroner for eksamensgebyr. Da er alt kursmateriell inkludert, både literatur, skrivesaker og spesialustyr som navigasjonspasser og kart.

Stikkprøver viser at denne totalprisen på rundt 2.300 kroner synes å være representativ for resten av landet. Noen har et litt lavere eksamensgebyr, men deler ikke ut kursmateriell. Sjekk gjerne et par tilbydere i ditt område før du melder deg på.