TEST: Er du Lottoman?

Kjøper du en Lotto-kupong i ny og ne? Eller er du der at kroppen din virker som en magnet på spilleautomater? Ta testen - og finn ut om du er spillegal!

Publisert
Sist oppdatert

Penger og spenning

- Man kan ikke umiddelbart fastsette en beløpsgrense for når man er spilleavhengig. For spilleavhengighet handler om at man bruker tid og penger på spill, slik at det går ut over de sosiale, yrkesmessige, materielle og familiemessige forholdene, forklarer Finn Gyllstrøm, spesialkonsulent i spilleavhengighet på Østnorsk Kompetansesenter.

Bilde: Norsk Tipping
Bilde: Norsk Tipping Vis mer


- For en minstepensjonist kan det være snakk om at grensen ligger på 100 kroner i uken, og for en med svært høy inntekt, kan det være snakk om at det kan brukes flere tusenlapper i uken, før det går på helsa løs. Det handler rett og slett om spenning, og den er først og fremst knyttet til det å vinne penger, sier han.

Hvem er spillegal?

Ikke alle har like stor risiko for å bli bidt av spillesyken. Kjønn, inntekt og utdanning spiller faktisk en rolle.

- Våre undersøkelser viser at menn spiller mer enn kvinner, at de med lav inntekt spiller mer enn de med høy, og at de med lav utdanning spiller mer enn de med høy utdanning, sier spesialkonsulenten.

Det er da forholdsvis enkelt å regne ut hvem som spiller minst?

- Ja, det er kvinner med høy utdanning og høy inntekt.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.

Skroll ned for mer, eller ta testen med en gang!


Dette er farlig!

Det interessante er også at det faktisk er spesielle spill som trekker dem som har størst risiko for å bli spillegale.

- Om lag 5,5 prosent av befolkningen står for 90 prosent av omsetningen på spilleautomatene, og 62 prosent av omsetningen på spill over internett, sier Gyllstrøm.

Internett har da også hatt en negativ innflytelse for de med spilletrang.

- Hjelpelinjen for de med spilleavhengighet har registrert en sterkt økning i henvendelser fra folk som har problemer med spill på internett - og da særlig poker, fremhever han.

Generelt har nok alle typer spilleavhengighet merket en økning de seneste årene.

- Vi har ikke laget to eksakt like undersøkelser, og kan derfor ikke - i et forskningsmessig perspektiv - si at spilleavhengighet er et økende problem. Likevel viser en undersøkelse som vi foretok i sommer, at 1,9 prosent av befolkningen er spilleavhengige. En undersøkelse fra 2002 viser et lavere tall, og vi ser også at behandlingstiltakene rettet mot de med spilleproblemer har større pågang nå enn for to-tre år siden, forklarer spesialkonsulenten.

Hjelp å få

Ifølge Gyllstrøm er det gode utsikter til å komme ut av avhengigheten, dersom man søker hjelp. Han fremhever følgende tiltak man kan iverksette:

- Man bør snakke med noen om problemet, overlate økonomien til andre i en periode (sette seg selv under administrasjon), hindre tilgang til kontanter, ta kontakt med Hjelpelinjen på telefon 800 800 40, eller kontakte lege.

Ifølge eksperten er det vanskelig å vite hva som gjør noen avhengige - og andre ikke.

- Hvis man visste hvorfor noen blir avhengige og andre ikke, ville dette være enkelt å håndtere og forebygge. Her er det mange faktorer som spiller inn. For noen kan spilleavhengigheten være et symptom, det vil si at det kan være bakenforliggende årsaker som medfører spilleavhengigheten. Mange rapporterer om angst og depresjoner, men det er ikke alltid godt å vite om det var årsaken til spilleproblemer eller om det er kommet som følge av spillingen. Vi finner problemer knyttet til spill i alle samfunnslag, og på tvers av utdanning. Genetisk betingelse kan være en årsak like gjerne som sosialt tillært atferd - og kanskje en kombinasjon av begge deler. Det forskes på avhengighetsproblematikk generelt, og vi tror ikke at spilleavhengighet skiller seg vesentlig ut fra annen avhengighet, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer