Test din viten om vin

Test deg selv. Er du en vinekspert?

Kan man lage hvitvin av blå druer, eller rødvin av grønne druer? Hvor i verden produserer man Cava, og hvorfor i all verden dekanterer man en vin?

Bli vinekspert

Har du full kontroll på disse spørsmålene, og noen flere, kan du gå seirende ut av DinSides vintest. Klarer du alle femten spørsmålene, kan du smykke deg med tittelen vinekspert.

Skulle du likevel ikke klare deg så bra, er det ingen synd. Det er lov å nyte vin selv om du ikke kjenner forskjellen på bouquet, Bordeaux og chateau!

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.
Når du har tatt testen, kan du sjekke hvilke spørsmål du svarte korrekt på, og få en fasitliste til de spørsmålene du ikke klarte. Fasitlisten kommer automatisk opp når du har svart på alle spørsmålene i testen.

Vinelskende folk

Det er ikke lenger bare franskmenn og italienere som tar seg et glass eller to. I løpet av få år har også nordmenn markert seg i statistikken.

Ifølge rådgiver i Vinmonopolet, Jens Nordahl, drakk nordmenn om lag 30 millioner liter svakvin i 1980. I år 2001 var dette tallet omtrent 70 millioner liter. Vindrikkingen har altså mer enn fordoblet seg siden åtti-tallet.

- Tallene inkluderer både salg fra vinmonopolet, salg fra restauranter, egenproduksjon og grensehandel, sier Nordahl.

Men nordmenn er kanskje fremdeles mer konservative enn de fleste? For eksempel har flere vinprodusenter begynt å produsere økologisk vin. Men det er ennå vanskelig å oppdrive informasjon om økologisk vin på vinmonopolet.

- Vi holder på med å sette sammen en liste over de økologiske vinene som vi har i vårt sortiment. Men før vi kan gjøre det må grossistene som importerer vinen til Norge få en godkjennelse på hvilke viner som er økologiske, og hvilke som ikke er. Denne prosessen har gått langsommere enn vi hadde håpet og trodd, sier Kirsti Behrens, kvalitetssjef i Vinmonopolet.

Mer om vin

Ønsker du å lese mer om vin? I vår tidligere artikkel får du gode råd og tips om vin.

Er du i form til å teste deg selv på flere områder? I listen nedenfor kan du velge mellom tester som tidligere har vært publisert på DinSide Økonomi.

Denne artikkelen ble første gang publisert den 10. november 2001.