Test din egen fruktbarhet

Snart presenteres fruktbarhetstester for hjemmebruk. Både kvinner og menn kan teste seg. Menn kan nå slippe å levere sædprøve til lege.

Test din egen fruktbarhet

Snart presenteres fruktbarhetstester for hjemmebruk. Både kvinner og menn kan teste seg. Menn kan nå slippe å levere sædprøve til lege.

To nye hjemmetester for fruktbarhet lanseres i mars 2002. Det blir èn test for menn og èn for kvinner. Detaljer rundt testen for menn blir lagt frem førstkommende mandag på årsmøtet i European Society of Human Reproduction and Embroylogy. Forskerne bak hjemmetesten arbeider ved Birmingham universitet i Storbritannia. De tror at mulighetene for å utføre testene utenfor sykehusmiljøet vil gjøre det lettere for menn som i dag kvier seg for å levere sædprøve.

Sæden må ta hinderløype
I følge professor Chris Barratt som har ledet utviklingen av hjemmetestene synes spesielt mange menn det er flaut å gi sædprøver på kommando hos legen.

- 30 prosent av menn som skal teste seg ved vår klinikk, møter aldri opp, forteller Barratt i en pressemelding fra Birmingham-universitetet.

50 menn har til nå prøvet hjemmetesten. Spermien må svømme opp gjennom en slags hinderløype som er etterliknet forholdene i livmoren. Sædcellene må svømme minst 7 millimeter for å bli ansett som fruktbare. Kommer spermien over fruktbarhetsgrensen, vises en rød stripe. I følge utviklerne er det 95 prosent sikkert at testen gir riktig svar.

Kvinner tester urin
Hjemmetesten for kvinner skal gjennomføres under en viss periode av menssyklusen, og er en urintest. Den skal fortelle kvinnen om hun trenger profesjonell hjelp for å bli gravid.

Bearbeidet av Silje Stavik mozon.no 04.07.01