Test deg for kreft hjemme

Kanskje blir det ikke nødvendig å teste for livmorhalskreft hos legen. Unike forsøk i Uppsala viser gode resultater på en selvtest, som du kan gjøre hjemme.

Hvert 3. år innkalles alle voksne kvinner til legen for å ta celleprøver av livmoren. Målet er å oppdage forstadier til livmorhalskreft.

Nå går det imidlertid mot at du kan teste deg selv hjemme. Forskere ved Akademiska sjukhuset i Uppsala i Sverige har utviklet en selvtest, som viser gode resultater, skriver Aftonbladet.

Nå finnes det også en kreftvaksine som skal være 100 % effektiv mot livmorhalskreft.

I det svenske forsøket har 1000 kvinner latt være å ta celleprøver hos legen, men har på egenhånd testet om de har blitt smittet av humant papillomvirus, HPV. Det er viruset som forårsaker celleforandringer, som igjen kan gi livmorhalskreft.

Kvinnene fikk tilsendt en pakke i posten som inneholdt en plaststav, et rør, en bruksanvisning og en frankert returpakke.

Plaststaven føres opp i skjeden, vris rundt og trekkes ut igjen. Deretter legges staven i røret, som legges i den frankerte pakken og returneres via posten.

Testene viser seg å være svært effektive. Under forsøket ble flere forstadier til kreft, i tillegg til et krefttilfelle, oppdaget og behandlet.

- I og med at testen leter etter HPV, viruset som forårsaker celleforandringer, er den mye mer sensitiv enn celleprøvene som taes hos legen. Det er alt i alt en bedre og sikrere test, sier Erik Wilander, professor og overlege ved sykehuset i Uppsala.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at ulempen er at testen oppdager mange tilfeller med HPV som ikke forårsaker celleforandringer, og som ikke kommer til å gjøre det heller. Dette gjelder fremfor alt hos unge kvinner, ifølge legen.

Kvinnene selv er imidlertid meget fornøyde med selvtesten.

Tar heller testen selv
I en undersøkelse på sykehuset oppgir ni av ti kvinner at de foretrekker å gjøre testen hjemme fremfor hos legen.

- Jeg synes alle kvinner over en viss alder bør tilbys dette alternativet. For eldre kvinner er dette en bedre test, enn celleprøvene som taes i dag. Den koster mindre, og er dessuten noe kvinnene selv vil ha. Og siden testen er såpass sensitiv bør det holde å teste seg hvert sjette år, og likevel vil vi oppdage flere forstadier til kreft enn det vi gjør i dag, sier Wilander.

Han legger til at det ikke bør være behov for å tvinge kvinner til å legge seg i gynekologstolen hvis de ikke ønsker det.

Les også: Slik går du til krig mot kreften!

 

Mozon.no, 08.11.2006