TEST: De beste akevittene

Akevitt er et drikke for den modne gane sies det, men en gang må være den første for alle. Vi testet et utvalg av årets akevitter på vårt unge panel.

Publisert
Sist oppdatert
- Aquavit er et drikke som sjeldent faller i smak blant de under 30. Halvor Heuch, fagdirektør på brennevin hos Arcus AS


Julebordsesongen står for døren og det samme gjør julebrygget, og hva er vel mer typisk juledrikke enn akkurat akevitt. Som en av våre mest tradisjonelle sprittyper i Norge, er den gyldne drikken elsket blant mange og ikke fullt så elsket av andre.

Se vinneren lengre ned i artikkelen

Noen drikker den helst iskald, noe som for så vidt er en synd blant ekte akevittelskere, mens andre vil ha den temperert. Slik skal den helst nytes ifølge nordens fremste akevittekspert, Halvor Heuch.

- Fordi aquavit er lagret på fat, bør den drikkes av glass som får frem bouqueten – ikke vanlige snapsglass. Sistnevnte gjør at det virker veldig mye sterkere enn det er, og en mister aromaen. Den skal heller ikke serveres frossen eller avkjølt, men temperert.
Bruk heller glass som gjør at du kan sveive på glasset, og dufte inn aromaen, som med vin og cognac, sier Halvor Hecuh, fagdirektør på brennevin hos Arcus.

Halvor Hecuh er fornøyd med årets juleakevitt, her poserende foran kongeakevitten på Arcus.<br />
<br />
<i>Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen</i>
Halvor Hecuh er fornøyd med årets juleakevitt, her poserende foran kongeakevitten på Arcus.

Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


DinSide fikk Heuch til å peke ut et allsidig utvalg av årets juleakevitter for oss. Panelet vårt bestod av ni akevittsmakere av begge kjønn. Alle befinner seg i aldresgruppen 25 til 35 år, og ingen er eksperter på det sterke drikke, men representerer ferske akevittunger.

De syv akevittypene vi hadde med i vår test skal representere bredden av tilbudet på markedet, hvor hver enkelt er egnet til forskjellige matretter og anledninger. Under skriver vi først hva leverandøren sier om varen, så kommentarer fra panelet og hvilke poengsum den sanket.

Resultatene av testen følger i stigende rekkefølge fra syvende til førsteplass

<i>Alle flaskefoto: Per Ervland</i>
Alle flaskefoto: Per Ervland Vis mer


NUMMER 7: Mesan Skjøt, Agder Brenneri - K.G. puntervold

Leverandøren sier:Gyllen akevitt med god fylde, kompleks aroma og smak av bl.a. sitrus, kryddernellik, koriander, appelsin, anis og karve.

DinSides panel sier:
God, men litt livløs. Dufter sterkt, men følger ikke helt opp med fylde og karakter. En ganske skarp smaksopplevelse for en uvant akevittsmaker.

Våre sterkeste kommentarer: - Minner om det jeg blandet fra foreldrene mine sitt barskap når jeg var yngre, og - denne lukter god jul.

Samlet poengsum: 24

Pris: 249,10 - 50 cl

TEST: De beste akevittene


NUMMER 6: Årets Juleaquavit 2007, Gilde

Leverandøren sier:Gilde Juleaquavit årgang 2007 er en smaksrik og velkomponert akevitt. Modningen har funnet sted på utvalgte sherryfat i to og et halvt år, noe som gir årets juleaquavit en elegant eikekarakter med utsøkte, velavrundede sherrytoner i smaksbildet.

DinSides panel sier: Litt strammere enn fjorårets. Forholdsvis god ettersmak og balansert kryddersammensetning. Fin gyllen farge.

Våre sterkeste kommentar: Godt alternativ for en som ikke er akevittelsker i utgangspunktet

Samlet poengsum: 33

Pris: 299,90 Kr - 0,7 liter

TEST: De beste akevittene


NUMMER 5: Lauritz Aquavit, Aass

Leverandøren sier:Norsk akevitt med aroma av karve, stjerneanis, koriander og vanilje. Smaken er balansert med fin fylde og rundhet fra fatlagring.

DinSides panel sier: Her smalt det i nesa, men den var likevel ganske mild på smaken. Mørk gyllen og med søtaktig ettersmak.

Våre sterkeste kommentarer: Aass er best som øl og mmmm, det smakte godt

Samlet poengsum: 34

Pris: 265,46- 0,75 liter

TEST: De beste akevittene


NUMMER 4: Smala Dram, god gammal

Leverandøren sier:Gyllen farge, ren krydderduft, kraftig krydret med godt innslag av karve.

DinSides panel sier: Lukter sterkt av karve, men kanskje litt for sterk i smaken for en absolutt fersking. Likevel et godt valg for en syl med småglass. God, men spiss smak.

Vår sterkeste kommentar: Denne var det en smala sak å drikke opp

Samlet poengsum: 35

Pris:263,92 - 0,7 liter

TEST: De beste akevittene


NUMMER 3: Gammel Opland

Leverandøren sier: Gammel Opland har gyllen farge, avdempet krydderduft med vaniljetoner fra fatlagringen. Smaken er velbalansert med et behagelig krydderpreg og mild harmonisk karakter.

DinSides panel sier: Mye karakter, fin og rund i smaken. Dette er en akevitt alle kan like, erfarne som nybegynnere.

Samlet poengsum: 36

Pris: 255,92 - 0,7 liter

TEST: De beste akevittene


NUMMER 2: Fru Lysholm

Leverandøren sier: Fru Lysholm Aquavit har lys gyllen farge, mild, harmonisk duft av krydder med hovedvekt på karve og anis samt forsiktige, integrerte sherry- og vaniljetoner fra fatlagringen. Utsøkt mild og spesielt velavrundet smak, elegant krydderbilde med noe sødme fra lagringen på sherryfat.

DinSides panel sier: God ettersmak av anis, ikke for sterk i hverken lukt eller smak. lavt alkoholinnhold er positivt, men har liten karakter. Søt ettersmak.

Våre sterkeste kommentarer: Denne fikk jeg en god ettersmak av skumgodteri av og den er mild og god, men hvorfor for jenter?? (fra jentene).

Samlet poengsum: 37

Pris: 179,86, 0,5 liter

TEST: De beste akevittene


NUMMER 1: Linie Aquavit


Leverandøren sier: Lysholm Linie er verdens eldste akevittmerke. Dette er en klassisk sherrymodnet akevitt, sendt over linjen til Australia. Lys gyllen farge, moden krydderduft, smaken er godt sammensatt av eik, sherry, karve og anis.

TEST: De beste akevittene


DinSides panel sier: Herlig kjent smak og fin etikett. Ikke for sterkt krydret, lett å drikke og en herlig dessert i seg selv. Smooth og fin i smaken med en touch av kirsebær.

Våre sterkeste kommentarer til vinneren: God duft, akkurat passe sterk og kan virkelig nytes av de fleste. og gammel kjent smak er best til slutt.

Samlet poengsum: 38

Pris:247, 92 - 0,7 liter

Gratulerer til vinneren fra vårt uformelle, men seriøse panel. og lykke til i julebordsesongen til våre lesere.

Hvilken akevitt er din favoritt? Si din mening under:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer