Test: Billigst boligdrøm

En del banker har i det siste åpnet dørene for de yngste kundene uten egenkapital.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Å få sitt første hjem, har for mange vært et uoverkommelig økonomisk problem. Tidligere har det vært så godt som umulig for unge mennesker å kjøpe en bolig uten velvillige foreldre.

Drømmeboligen kan bli virkelighet.
Drømmeboligen kan bli virkelighet. Vis mer

Nå har en del banker fått øynene opp for denne kundegruppen. De siste månedene har en rekke banker lansert et nytt produkt: Førstehjemslån.

Ny trend

Et førstehjemslån skal hjelpe unge nyetablerte å komme inn på boligmarkedet. For det første skal det være mulig å låne en større prosentandel av boligens kjøpesum, og for det andre skal lånebetingelsene være mer fordelaktige enn for vanlige lån.

Klikker du på lenken øverst til høyre, får du en prisoversikt over de førstehjemslån vi har testet. Alle bankene som markedsfører dette produktet på internettsiden sin, er med i testen.

Spareskillinger

Spareskillingsbanken på Sørlandet er den banken som har det beste tilbudet når du skal låne 90 prosent av kjøpesummen. Her betaler du en effektiv rente på 8,20 prosent.

Dessverre er ikke Spareskillingsbanken tilgjengelig for alle i Norge. Banken krever nemlig at kunden har en viss geografisk tilknytning til regionen.

Beregningene tar utgangspunkt i et lån på 800.000 kroner, som nedbetales over en 20-årig periode.

Sjekk hvilke renter de andre bankene tilbyr.

Gir bare 80 prosent

Fire at de ti bankene vi testet, gir bare lån innen 80 prosent av boligens kjøpesum. Likevel markedsfører de produktet som et førstehjemslån, fordi de tilbyr mer fordelaktige rentevilkår enn på vanlige boliglån.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lån hele kjøpesummen

Som de eneste tilbyr Gjensidige Nor Sparebank og Sparebanken Sør førstehjemslån hvor du kan låne hele boligens kjøpesum. Men for de siste 10 prosentene betaler du en effektiv rente på 13,49 prosent.

Står du helt uten egenkapital, er den dyre renten altså din eneste mulighet for å få drømmeboligen.

Lånene er lagt opp med trappetrinnsrente, hvilket betyr at du betaler ned den dyreste delen først.

Kriterier

For å få et førstehjemslån, krever alle bankene at du kjøper bolig for første gang. Noen krever i tillegg at du har en BSU-konto i banken, eller at du er under 34 år gammel.