- God smak og litt mindre ”pappfølelse” enn tradisjonell Grandiosa, er en av dommene. Foto: Stabburet
- God smak og litt mindre ”pappfølelse” enn tradisjonell Grandiosa, er en av dommene. Foto: StabburetVis mer

Test av den nye Grandiosa-en

Grandiosa har slanket seg og kommer i to nye varianter. Her er dommen.

Pizza Grandiosa har vært Norges favorittpizza i mange år. Originalvarianten ble lansert i 1980, og siden da har det stadig dukket opp andre varianter på markedet.

Ferdigpizza har ikke det beste ryktet med tanke på helse. Tidligere i år testet DinSide Helse ferdigpizza for å avgjøre hvilken som er sunnest. Svaret overrasket oss veldig! Les hele pizzatesten her!

Det siste på pizzafronten er Grandiosa med tynnere bunn. Spørsmålet er hvor disse havner på sunnhetsskalaen?

Vi smaker på pizzaene! Nederst i artikkelen kan du lese hva folk mener.

Fæle fastfood fakta
Styr unna saltbombene
Finanskrisen gjør deg feit
Dropp de dårlige matvanene

Sunnere alternativ

Ina Garthe, som jobber i ernæringsavdelingen ved Olympiatoppen og er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole, er klar i sin dom:

- Jeg vil si at det er sunnere å velge disse pizzatypene som har skinke eller kylling som fyll, og ikke bare ost. Det er fordi proteininnholdet øker og andelen mettet fett reduseres - og dermed blir også kaloriinnholdet lavere, sier hun.

Men det at bunnen har slanket seg, har ikke så stor betydning, ifølge Garthe.

- Bunnen er relativt tynn på alle små ferdigpizzaer, og jeg vil ikke si at det utgjør noe stor forskjell, sier hun og legger til at de tynne pizzaene gjerne kunne ha inneholdt mer grønnsaker som tomat, paprika, løk og annet snask.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hun forsikrer likevel at hun ikke er noen motstander av frossenpizza.

- Det mener jeg så absolutt man kan unne seg innimellom! Man kan gjerne selv "sprite den opp" litt med ekstra skinke/kylling og grønnsaker, sier hun til DinSide Helse.

Kanskje med litt hvitløk? Her er fem gode grunner til å spise hvitløk

DinSide dømmer pizza

Hvordan smaker de nye pizzaene med tynnere bunn? DinSide Helse har testet blant ansatte i Aller Internett. Her er deres dom:

Om Grandiosa Ekstra Tynn – Marinert kylling med tomat & rødløk
- God smak og litt mindre ”pappfølelse” enn tradisjonell Grandiosa.

- For å være helt ærlig så var smaken bare annerledes, men bunnen er den samme. Jeg holder meg til den vanlig grandissen, og anbefaler andre til å gjøre det samme – la de andre ”tynnbunnpizzaene” ta seg av dette ”segmentet”!

- Jeg likte den godt - velkjent grandiskonsistens, mye smak, men bunnen er ikke særlig mye tynnere enn vanlig.

- Den var overraskende god med mye fyll på pizzaen. Du sitter ikke igjen med inntrykket at du spiser bunn med tomatstuing og noen løkbiter. Det ser dog ut som det er ekte kyllingbiter, men det er oppmalt masse som er støpt om til juksebiter.

- Den er helt ok, men lite smak av kylling. Det kunne nesten vært hva som helst, egentlig, men pluss for god tomatsmak. Det slår meg derimot at hvis jeg først skal spise Grandiosa, så vil jeg ha den klassiske typen med ost og skinke, ikke noe annet.

- Her får en faktisk en god del ekstra. Og denne var mer spennende enn skinkevarianten, med rødløken og marineringen som spiss. Utvilsomt den beste av de to, og like utvilsomt et veldig bra alternativ til de tradisjonelle Grandiosa pizzaene – i det minste hvis en tåler tynnere bunn og mer smak.

Les på KK: Skal du ha en testikkel-pizza?

Om Grandiosa Ekstra Tynn – Skinke & champignon
- Pizzaen var god, og bedre enn vanlig Grandiosa. Men den har den typiske Grandiosa-bunnen. For deg som liker italiensk pizza er dette ikke en fullgod konkurrent.

- Denne kan nesten ta opp konkurransen med ur-Grandiosaen, rent smaksmessig. Men jeg legger lite merke til at bunnen er tynnere. God smak på skinken!

- Det er lett å merke at bunnene er tynnere enn vanlig Grandiosa, men litt kjedelig og kanskje en altfor velbrukt kombinasjon av skinke og champignon. Jeg savner noe ekstra.

- Jeg synes pizzaen var ganske god – og fint å få litt mindre av den usunne hvetebunnen, selv om den var litt soft etter min smak.

- Det var litt soggy bunn. Den bør være tynnere og sprøere. Men sausen var god, og bedre enn vanlig grandis. Skinken var kjedelig og uten smak. Hadde det vært bedre med pepperoni eller chorizo? Og litt kjedelig ost.

Noen hadde samme mening om begge pizzaene:
- Jeg syns ikke det var merkbar stor forskjell på den vanlige og den tynne bunnen. Begge pizzaene smakte det man forventet av Grandiosa.

- Jeg synes dette var godt, det er på en måte ”et steg opp” for Grandiosa. Sausen smaker mer av tomat og urter enn vanlig Grandiosa, og med tynnere bunn virker det hele mer italiensk. Jeg tror kanskje ingrediensene i bunnen er den samme, men den er bedre som sprø!

Stabburet svarer

På spørsmål til Stabburet om hva bakgrunnen for de nye pizzatypene er, svarer informasjonsleder Inger Marie F. Ingdahl:

- Hovedgrunnen til at vi kommer med Ekstra Tynn, er fordi vi ønsker å kunne tilby Grandiosa i alle spisesituasjoner. De nye pizzaene er mindre, i tallerkenstørrelse - og passer dermed perfekt når man vil ha en pizza for seg selv, eller når to personer bare er litt sultne og vil dele. En tynn bunn hever dessuten opplevelsen av det gode pizzafyllet, sier hun til DinSide Helse.