Terra Securities er konkurs

Terra Securities, finanshuset for folk flest, er konkurs.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en melding fra NTB legger Terra Securities nå ned sin virksomhet - selskapet er konkurs.

Disse fondene er vinnere

For folk flest

Det skulle ellers være så godt og positivt... Det får man i alle fall inntrykk av om man foretar et googlesøk på Terra Securities, for da får vi opp følgende melding:

Terra - Finanshuset for folk flest. Terra-Gruppen er både et finanskonsern og en bankallianse. Terra skal utvikle og tilby problemfrie og lønnsomme finansløsninger.
www.terra.no/ - 35k - I hurtigbuffer - Lignende sider

Vi stusset litt, og må innrømme at vi vil anbefale ledelsen (om de fremdeles har en, altså), om å få dette fjernet ganske umiddelbart. Det er ikke umulig at det kan fremstå bare litt useriøst å si at det er Finanshuset for folk flest. Ja, fire f-er, et godt slagord, men dessverre litt upassende...

Problemfrie finansløsninger???

For ikke å snakke om: Terra skal utvikle og tilby problemfri og lønnsomme finansløsninger. Vel, vi er redd at dette kan provosere enkelte av kundene deres. I alle fall de som sitter igjen med en heftig milliongjeld.

Bakgrunnen for konkursen er at Kredittilsynet har trukket tilbake konsesjonen til å drive finansvirksomhet:

Begrunnelsen for varselet om tilbakekall av tillatelsene er at Terra Securities ASA etter Kredittilsynets vurdering av opplysningene så langt i saken, har foretatt alvorlige og systematiske overtredelser av god forretningsskikk i forbindelse med utførelse av investeringstjenester til kommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik. Terra Securities ASA har unnlatt å informere om vesentlige risikoforhold i forkant av kommunenes investeringer, og har tilbudt produktene til en målgruppe som produktene ikke passer for. Kredittilsynet mener i tillegg at en fortsettelse av virksomheten kan skade allmenne interesser. Terra Securities ASA er gitt frist til 6. desember 2007 til å uttale seg til forhåndsvarselet.

Fond ikke farlig

Ifølge Verdipapirfondenes forening (VFF) skiller de norske kommunenes investeringer seg vesentlig fra sparing i ordinære verdipapirfond. Derfor hevder VFF at sparing i eksempelvis vanlige fond, fremdeles er godt og trygt.

VFF peker på tre måter hvorpå forskjellene vises:

For det første mangedobles risikoen i innskuddene som kommunene har foretatt, ved den høye belåningsgraden, den såkalte gearing. For det andre har kommunene forpliktet seg til, om nødvendig, å betale inn ekstra midler ut over det opprinnelig investerte beløpet. Vanlige verdipapirfond er ikke gearet på samme måte. Og for det tredje har kommunene investert i kompliserte produkter, som tåkelegger den reelle risikoen og kostnaden. Vanlige verdipapirfond skal være mye mer gjennomsiktige, og er også beskyttet av lovreguleringer, skriver VFF i en pressemelding.

Vil ha pengene sine

Selv om Terra Securities er gått konkurs, gir kommunene imidlertid ikke opp ennå. De mener at mange av de små og større sparebankene som eier Terra Securities må på banen, for å rydde opp. Men er det juridisk grunnlag for at de kan bli tvunget til det? Vi spurte Sparebankforeningen.

- Jeg kan ikke si noe på stående fot. Vi må få samordnet oss litt her, så kan vi få gitt et svar, er den korte kommentaren fra Per Oskar Figenschau, informasjonsdirektør i Sparebankforeningen.

Kilder: NTB, VFF, Sparebankforeningen, Kredittilsynet og Google.

Mer om sparing


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer