Terminator støtter stamceller

Guvernør Arnold Schwarzenegger ønsker mer forskning på stamceller. Nå punger staten California ut med 20 milliarder kroner i forskningsstøtte.

Skuespiller og politiker Arnold Schwarzenegger får mye skryt for sin jobb som guvernør i staten California.

Men det konservative republikanske partiet er neppe like begeistret for hans siste trekk. Terminator har nå lovet en raus støtte på 20 milliarder norske kroner til forskningssentre som utvikler kunnskap om stamceller.

Celler som redder liv
Stamceller er ikke som andre celler. Stamcellene regnes som "sjefscellene" i kroppen, som utvikler seg til alle slags celler i utviklingen av menneskekroppen.

Stamceller kan være grunnlaget for fremtidens medisinske teknologi. Men forskningen er sterkt omdiskutert.

De beste cellene blir nemlig hentet fra døde fostre, enten etter mislykkede prøverørsforsøk eller ved kloning. Og til den slags vitenskap er det ikke lett å få verken økonomiske midler eller myndighetenes velsignelse.

Sentralt i valgkampen
Diskusjonen om stamceller har blitt et sentralt tema i den amerikanske valgkampen. Og det er særlig konservative politikere i Schwarzeneggers eget republikanske parti som er kritiske til denne typen forskning.

Kritikere stiller også spørsmål ved pengebruken i en stat som er kjent for store økonomiske underskudd. Men det ser ikke ut til å plage guvernøren som lover å støtte president Bush videre i den amerikanske valgkampen.

- California har alltid vært en pioner. Vi har vært modige i utviklingen av høyteknologi-industrien og nå kan vår velgere få være med på å vise veien for biotech-forskningen i tillegg, sier Schwarzenegger i en kommentar til CNN.

Mozon 25.10.2004