Tenk vekk kiloene

Det høres for godt ut til å være sant, og en billigere slankekur skal du lete lenge etter:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du kronisk støttemedlem på et treningssenter, eller har du prøvd en rekke ulike treningsmetoder, fra yoga og pilates til tøff intervalltrening og harde styrkeløft, uten å gå ned et eneste gram?

Kanskje du skal glemme gymsalen og treningsstudioet og heller bruke ditt eget hode? For trener du hjernen din, så trener du også kroppen, viser en ny studie. Når hjernen aktiverer positive tanker om din egen helse, henger kroppen seg også på.

Med andre ord: Bare ved å tro at du skal trene, er nok til å gjøre deg slankere, sier forskerne ved University of Harvard i USA.

Psykologene ved universitetet testet 84 kvinner som jobbet som vaskepersonell ved et hotell, og som vasket rundt 15 rom om dagen. Til tross for at mange av kvinnene hadde fysisk krevende arbeidsoppgaver, var flere av dem bekymret over at de ikke fikk trent tilstrekkelig.

Visste du at det også går an å tenke seg frisk?

Delt i to grupper
Under studien ble kvinnene, som var mellom 18 og 55 år, delt i to grupper. Den ene gruppen fikk beskjed om at jobben deres ga dem tilstrekkelig med trening til å gå ned i vekt og at den ville holde dem i god form. De fikk også vite hvor mange kalorier de brukte ved å utføre enkelte arbeidsoppgaver: Vasking av et bad i 15 minutter for eksempel, forbrenner 60 kalorier. Den andre gruppen fikk ikke vite noe om jobbens helsefordeler.

Etter fire uker hadde kvinnene i den ”opplyste” gruppen i gjennomsnitt gått ned cirka én kilo. I tillegg hadde blodtrykket gått ned nesten 10 prosent, og de hadde mistet bortimot 0,5 prosent kroppsfett. Den andre gruppen opplevde imidlertid ingen endringer på sin helse eller fysikk.

Funnene er publisert i tidsskriftet Psychological Science.

Mental forandring
Ifølge studieleder Ellen Langer var det ingen merkbar forskjell på aktivitetsnivået til de to gruppene. Forandringene var kun basert på det mentale.

- Hvis hjernen har en sunn innstilling, vil kroppen også ha det, sier hun til Daily Mail.

Men hun legger til at en slik innstilling også er vanskelig å endre på.

- Sitter du bare der i sofaen og later som at du trener, kommer du ikke til å tro på deg selv og da kommer heller ingenting til å forandres, forklarer hun.

Les også: Mer energi til slappfisker

Men hva med de som tilbringer mesteparten av dagen foran en PC?

Kontorrottene
- Det er sjelden vi sitter stille hele dagen. Vi går jo til kantinen for å spise lunsj, bærer tallerkener, og så videre. Se på alt dette som trening, sier hun til Mozon.no.

Hun legger til at løsningen ligger i å ikke være så likegyldig. Jo mer oppmerksomme vi er, jo lettere er det å være sunn og glad.

- Driftighet er enkelt og gøy og er noe som er tilgjengelig for alle. Bare det å gjøre seg selv oppmerksom på nye ting gjør deg mer driftig, sier hun.

Hun legger til at en begrensning de fleste har, er å ikke tenke på det som skjer utenfor treningsstudioet som trening. Men den styrken hjernen vår egentlig har over kroppen, er kraftigere enn de fleste er klar over, påstår hun.

Så neste gang du reiser deg fra stolen for å hente en kaffe, tusler bort til kantina eller vasker huset, får du se på det som en real treningsøkt!

Les også: Istedenfor å misunne slanke personer, prøv heller å oppføre deg som en. For da kan kiloene rase av