Tenk på røyk - så slutter du

Hvis ikke kan du risikere å spekke og røyke mer enn du gjorde før røykekutt.

VIL DU SLUTTE? Ikke vær redd for å tenke på røyk mens du prøver å trappe ned. Et nytt studie viser nemlig at dersom du undertrykker tankene dine, kan du risikere å røyke mer enn du gjorde. Foto: Panther Media
VIL DU SLUTTE? Ikke vær redd for å tenke på røyk mens du prøver å trappe ned. Et nytt studie viser nemlig at dersom du undertrykker tankene dine, kan du risikere å røyke mer enn du gjorde. Foto: Panther Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vurderer du å slutte å røyke? Da kan det være lurt å ofre sigaretten noen tanker mens du gjør det, og ikke bare fokusere på hvordan det føles å være røykfri.

De som ikke tenker på nikotin når de prøver å slutte, kan risikere å røyke mer enn de gjorde dersom de «sprekker». Det skriver nettsiden Marie Claire. Magasinet henviser til en britisk undersøkelse om rlyking og avhengighet.

Les også: Røykere legger lettere på seg

Kan gjelde for overspising

Men det er visst ikke bare for røyking at dette gjelder.

- Disse funnene vil åpenbart skape problemer for de som prøver å gi opp enkelte uvaner, slik som røyking, overspising, drikking, sex eller annen overdreven atferd, sier James Erskine, lege og forfatter ved universitetet i London.

Han mener at dersom du prøver undertrykke tankene dine, kan det faktisk virke mot sin hensikt.

Les også: 81 grunner til å stumpe røyken

Røykte mer enn før

Erskine og forskerne studerte 85 røykere som daglig røykte ti sigaretter.

Deltakerne ble delt inn i tre grupper, og ble bedt om å oppføre seg som normalt den første og tredje uken.

I løpet av den andre uken ble den ene gruppen bedt om å undertrykke sine tanker om røyking, den andre ble bedt til å tenke på sigaretter, mens den tredje gruppen skulle gjøre som før.

Resultatene viste at gruppa som ikke skulle tenke på røyk endte opp med å røyke mer den tredje uka, mens de to andre gruppene røykte det samme som før.

- Å vite hva slags teknikker du bør unngå, bør føre til en bedre forståelse av hva slags sluttemetoder som virkelig virker, konkluderer Erskine.