Tenåringer gambler med matallergi

Mange tenåringer leser ikke på innholdsfortegnelser og varedeklarasjoner. Det kan være en stor risiko for matallergikere.

En ny undersøkelse viser at et betydelig antall tenåringer med matallergi tenker lite over hva de spiser. Amerikanske forskere spurte 174 tilfeldig utvalgte matallergikere, med en gjennomsnittsalder på 16 år, om deres vaner.

I undersøkelsen kom det frem at mange også dropper å ta med seg medisinen når de går ut. Ved en akutt allergisk reaksjon må medisinen Epinephrine umiddelbart settes ved injeksjon, skriver Reuters Health.

Hvorvidt de tar med seg medisinen er avhengig av hvor de skal, hvem de skal være sammen med og hvor praktisk det er å ta den med seg. Er vesken for liten eller klærne for tettsittende, ligger den igjen hjemme.

Her er elleve mattips til deg som sliter med allergi eller astma, eller som rett og slett vil spise sunt.

Høy dødsrisiko
- Lar du være å ta medisinen med deg, er det vanskelig å ta den, sier Dr. Scott H. Sicherer ved Mount Sinai School of Medicine i New York.

Blant tenåringene i undersøkelsen hadde 75 prosent allergi mot peanøtter, 20 prosent hadde melkeallergi og 75 prosent var allergiske mot en eller flere mattyper. 82 prosent hadde i løpet av livet opplevd en voldsom allergisk reaksjon, og 52 prosent av disse viste til flere enn tre tilfeller.

Tenåringene mener at sannsynligheten for at de tar med seg medisinen er størst når de skal ut og reise eller går ut for å spise. I samvær med venner og i skolesammenheng blir medisinen imidlertid ofte glemt.

Studier har vist at tenåringer og unge voksne med matallergi har høyest risiko for å dø av en alvorlig allergisk reaksjon.

Er du allergisk mot bjørk, burot eller gress kan du også reagere på flere matvarer. Les om kryssallergi her.

Vil informere venner
- Det er nødvendig å presisere viktigheten av å ha medisinen for hånden både overfor foreldre til, og venner av, tenåringer med matallergi. Spesielt viktig er det selvfølgelig at de selv forstår alvoret, sier Sicherer.

Undersøkelsen avslører at mens tre fjerdedeler av tenåringene konsekvent leser varedeklarasjonene, ville 42 prosent av dem allikevel spist produkter merket med advarsler for allergikere.

Bare 60 prosent av tenåringene med matallergi forteller vennene sine om det, men flesteparten ønsker allikevel at skolen kunne informert medelevene.

- Disse tenåringene ønsker virkelig at vennene deres skal få vite om allergiproblemene de sliter med, men vegrer seg mot å fortelle det selv, mener Sicherer.

68 prosent ga uttrykk for at opplyste venner ville gjøre det enklere å leve med matallergi.

Forskning viser at gravide kvinner som tar tilskudd av melkesyrebakterier kan redusere barnas risiko for å utvikle allergier.

 

Mozon, 21.03.2006