Tele 2 hadde i helga en Ring gratis-kampanje.
Tele 2 hadde i helga en Ring gratis-kampanje.Vis mer

Tellerskritt på vei ut

TELE: Sist helg kunne Tele2 kunder ringe gratis fra fasttelefon til fasttelefon innad i Norge. Denne gangen var det en kampanje, men kan vi se fram til å få telefoni uten tellerskritt i fremtiden?

Forrige helgs gratiskampanje i Tele 2 var den første i sitt slag, men sentralt i selskapet ser de ikke bort fra at kundene kan få se mer til gratistelefoni i framtida. Skjønt, gratis og gratis. Det er snakk om å ringe innad i Norge uten at tellerskrittene tikker, men du betaler fremdeles fastavgiften. Og fastavgiften kan jo reguleres opp og ned etter hvilke kostnader selskapet har.

- Vi kjørte gratiskampanjen for å møte Telenors halvprisprogram. Vi har fått gode tilbakemeldinger på kampanjen, sier Erik Gundersen som er salgsdirektør i Tele 2.

Lokaltakst inn i fastavgift

- Hva kostet kampanjen dere?
- Det er klart at det ikke var gratis for oss, men kostnadene er vi villige til å ta for å vise at vi er på banen både når det gjelder priser og aktiviteter, sier Gundersen. Han ser ikke bort fra at det vil komme noen flere slike kampanjer i fremtiden.

- Er telefoni uten tellerskritt noe dere vurderer på permanent basis?
- Det er noe jeg ser for meg kan skje, ja. Og det trenger ikke ta mer enn et par år. I USA har de mange steder allerede nå et system der de baker lokaltaksten inn i fastavgiften, sier Gundersen.

Et politisk spørsmål

Han understreker at et slikt fastpris-system vil kreve en del endringer i forhold til dagens telesituasjon.

- Dels er det et politisk spørsmål om hvor langt inn i Telenornettet vi kan ta kontroll. Vi må få ta ansvar for kunden fra A til Å, sier Gundersen.

I Post- og Teletilsynet opplyser de at de nye operatørene (deriblant Enitel og Tele2) allerede i dag i teorien står fritt til å operere med egen abonnementsavgift, i stedet for at kundene deres betaler abonnementspris til Telenor. De nye operatørene derimot mener dagens system i praksis hindrer en slik ordning.

Lave lokaltakster

Informasjonsmedarbeider i Post- og teletilsynet, Arne Søiland, understreker at det ikke er noe i veien for at de nye operatørene tilbyr lokaltelefoni til fastpris uten tellerskritt.

- For Telenor som har dominerende markedsposisjon, gjelder derimot et eget regelverk. Prisene deres skal være kostnadsbasert, men det trenger ikke hindre lokalsamtaler uten tellerskritt, sier Søiland.

Alle teleselskapene tilbyr per i dag såkalt Norgestakst. Det vil si at du ringer for samme pris fra fasttelefon til fasttelefon i hele landet. Prisen hos Tele 2 er 13,5 øre per minutt på kvelden. Du kan med andre ord ringe i en time, og betale rundt 8 kroner for tellerskrittene. Prisene i de andre selskapene skiller seg ikke nevneverdig fra dette nivået.

Ingenting er gratis

Pressetalsmann i Telenor, Dag Melgård, mener det nå er så billig å ringe mellom fasttelefoner i Norge at det er grunn til å stille spørsmål om et fastprissystem er hensiktsmessig.

- Vi har ingen konkrete planer om et fastpris-system, men jeg utelukker ikke at det kommer. Spørsmålet er om det er hensiktsmessig. Ingenting er gratis her i verden, og dette er bare en ny måte å beregne pris på, sier Melgård.

- Jeg vet rett og slett ikke om det er interessant å skru opp fastavgiften enda mer, legger han til.

Småbrukerne betaler

Direktør for privatmarkedet i Enitel, Nils Katla, er heller ikke sikker på om et slikt fastprissystem er å foretrekke.

- Jeg tror telefoni uten tellerskritt vil komme til Norge, men om det er ønskelig er jo en helt annen sak. Forbrukerne må uansett betale for kostnadene ved telefoni. Med et fastprissystem blir det de som bruker telefonen lite som må betale, sier Katla.