90pxl
90pxlVis mer

Telenors FriSurf: Mer fri enn før

Telenor må endelig gi seg, og dropper supertellerskrittene i tilknytning til FriSurf-tilbudet.

Tilbydere av abonnementsfrie surfetilbud har myldret frem de siste ukene, og det har fått de aller første tilbyderne, Telenor og Tele2, til å endre sine prisstrategier. Først til å senke prisfanen var Tele2, omtalt i denne 5255 TARGET="_top">artikkelen. Her spådde vi også at Telenors FriSurf kom til å gå en snarlig død i møte dersom ikke prisstrategien snarlig ble endret. Og nå skjer det altså.

Fra 1. oktober

Telenor kryper nå til korset og melder at de vil redusere "FriSurf"-takstene allerede fra 1. oktober. Mens du nå betaler 36 øre per minutt på dagtid og 22 øre per minutt på kveldstid og i helgene, kan du fra neste uke slippe unna med henholdsvis 22 og 14 øre per minutt. Både nå og senere må du i tillegg betale 45 øre per gang du kobler deg opp til nettet. Disse prisene tilsvarer vanlig norgestakst, og betyr en kraftig rabatt på et tilbud som kun har eksistert i syv uker!

Finn din billigste nettilgang

Prøv vår 4757 TARGET="_top">surfekalkulator der du kan finne ut hva du må betale for surfingen slik prisene er nå. Og legg merke til at abonnementsprisene vi opererer med i denne kalkulatoren, fra 395 kroner i året og oppover, er tilbudspriser. Det vil si priser du sjelden oppnår etter det første året som abonnent. Det betyr at de fleste betaler enda mer - fra rundt 700 kroner til mer enn 3.000 kroner i året, avhengig av bruksmønster, leverandør og tilleggstjenester.

Hva med abonnentene?

Spørsmålet er så hva som skjer med alle de mange hundre tusen internettbrukerne som nå er betalende abonnementskunder. Alle disse vil neppe bli sittende på gjerdet å se på at andre slipper langt billigere unna. Riktignok kan du ikke regne med like gode rabatter på tellerskrittene om du er gratisbruker som når du er abonnent. Telenors Familie&Venner Internett kan for eksempel kun benyttes til å få rabatter på 810-nummre. Og de fleste gratistilbudene har ikke slike node-numre. Men du skal jo surfe en del da, før disse rabattene gir så store besparelser at du tjener inn abonnementet.

Eksempel:

  • Still inn 4757 TARGET="_top">surfekalkulatoren slik at du surfer 10 minutter hver dag på dagtid, og 2 timer per dag på kveldstid og i helgene (hver sesjon varer i snitt 20 minutter). Da vil du se at både UPC, Tele2 og Telenors abonnementstilbud er billigere enn gratistilbudene. (Med unntak av Teletopia som ikke har startet opp enda.)
  • Surfer du 2 minutter på dagtid, 10 minutter på kveldene og 30 minutter i helgene (med sesjoner på 10 minutter), blir imidlertid alle gratistilbudene billigere enn abonnementsløsningene (med unntak av Telenors FriSurf frem til 1. oktober.)

Endringene kommer - og de kommer raskt

Derfor er vår spådom at internettabonnenter vil få se kraftig endrede rabattordninger på tellerskritt, og hardere konkurranse med lavere abonnementspriser. Alternativet er nemlig at vi alle dropper dyre abonnement, og heller velger hyggelige gratisløsninger der vi hopper fra leverandør til leverandør, og sikrer oss gratis mail-adresser og hjemmesideområder som vi alltid kan ta med oss uansett hvem vi surfer med. For det er jo egentlig ille at vi skal betale telefonabonnement og i tillegg et abonnement for å få lov til å bruke telefonlinjene til noe annet enn å snakke, når det tydeligvis er mulig å levere denne varen uten abonnementsavgifter…

(Men før massene bytter løsning må selvsagt gratisleverandørene bli like pålitelige når det gjelder oppkobling som abonnementsleverandørene. Dette er ikke tilfellet riktig enda.)