Telenors fastpriser på surfing i utlandet

På langt nær så enkelt, og ikke like billig, for alle.

<strong>"ENKLERE":</strong> Telenor vil at du skal sette tak på surfepriser, men det er ikke nødvendigvis noe som lønner seg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
"ENKLERE": Telenor vil at du skal sette tak på surfepriser, men det er ikke nødvendigvis noe som lønner seg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi gjør det enklere å få oversikt over prisene og kontroll på kostnadene, sier mobilsjef Stein-Erik Vellan i Telenor Norge i pressemeldingen de nå sender ut til landets redaksjoner.

Men Telenors nye konsept for utlandssurfing, med fastpris, er ikke nødvendigvis så enkel som Telenor hevder.

Og de lanserte noe av det samme i fjor, med 30 megabyte for 49 kroner dagen

Komplekst marked

Ved å bestille tjenesten per SMS kan du surfe for maks 29 kroner dagen innen EU/EØS. For denne prisen får du maks 20 megabyte (MB) per dag, deretter "reduseres hastigheten", som Telenor sier.

En annen tjeneste lar deg surfe for maks 199 kroner uken i EU/EØS. Her er taket 150 MB, og etter dette surfer du for vanlig pris. I tillegg har de samme pakker for enkelte land utenfor dette området.

Det høres enkelt nok ut ved første øyekast, men reiser en hel rekke spørsmål. For hva koster det om du bare bruker 2 MB? Hva betyr egentlig "redusert hastighet"? Og ikke minst: Er det noen selvfølge at dette lønner seg?

<strong>IKKE BARE, BARE:</strong> Informasjonssjef Anders Krokan svarte DinSide etter beste evne, men tok ikke alle spørsmålene på strak hånd. Foto: TELENOR
IKKE BARE, BARE: Informasjonssjef Anders Krokan svarte DinSide etter beste evne, men tok ikke alle spørsmålene på strak hånd. Foto: TELENOR Vis mer


– Vi forholder oss til et internasjonalt roaming-regime med de bestemmelser som gjelder. Og det er en rekke forhold som gjør at dette ikke er det enkleste markedet, det må vi nok erkjenne, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til DinSide.

Sugen på ny mobil til ferien? Sony Xperia Z er en toppmodell som tåler vann!

Dette må du vite

<strong>INGEN STORFORBRUK:</strong> Å surfe etter hjertens lyst i utlandet er fortsatt noe du ikke kan gjøre uten å betale heftige priser for det. Foto: Per Ervland
INGEN STORFORBRUK: Å surfe etter hjertens lyst i utlandet er fortsatt noe du ikke kan gjøre uten å betale heftige priser for det. Foto: Per Ervland Vis mer

Her er forklaringene på noen av spørsmålene den nye prisstrukturen reiser:

 • Hva koster hver megabyte?
  Med dagspakken er prisen 1,45 kroner/MB om du bruker nøyaktig 20 MB. Med ukespakken blir prisen 1,33 kroner/MB om du bruker nøyaktig 150 MB. Men bruker du mindre enn dette, blir prisene langt høyere, da prisen per megabyte innenfor pakkene egentlig er 6,50 kroner. Altså betaler du for eksempel 26 kroner for 4 MB, selv om du med dagspakken da kan bruke 16 MB ekstra uten å betale mer enn 29 kroner.
 • Hva skjer når kvoten er brukt opp?
  Dagspakken gir deg "redusert hastighet" etter 20 MB, mens du etter ukespakkens 150 MB betaler vanlig pris. "Redusert hastighet" kan kalles en overdrivelse, da Krokan forteller at hastigheten blir 48 kbit/s. Dette er ekstremt sakte og nærmest ubrukelig, med tanke på at Telenors gamle Edge kan gi deg 200 kbit/s, og 3G rundt 10.000 kbit/s.
 • Hvor lenge varer pakkene?
  Pakkene slutter når kvoten er brukt opp, eller tiden renner ut. Ukespakken varer i syv døgn etter bestilling, mens dagspakken varer frem til klokken 24.00 samme dag du bestiller den. Dagen etter å ha bestilt dagspakken vil en ny pakke aktiveres, helt frem til du avbestiller den.
 • Hvor mye kan jeg surfe for dagspakkens 20 MB?
  Ikke stort. Mobilversjonen av forsiden til DinSide.no tar for eksempel rundt 1 MB, og dagskvoten på 20 MB tilsvarer da 20 nedlastninger av denne. Den laveste kvaliteten på Spotify er 96 kbit/s, og 20 MB gir deg derfor under en halvtime Spotify-lytting.
 • Hva gjør jeg om jeg vil surfe mer enn pakkene tillater?
  Da kan du bestille pakkene på nytt, som tilleggspakker.

 • Lønner dette seg?
  Kun for de som bruker tett opp mot de antall MB som ligger i pakkene. Gjør du ikke det, er det billigere å ikke bestille. Prisen per MB utenfor pakkene er ifølge Krokan vanligvis 4,23 kroner, mens den inne i pakkene begynner på 6,50 kroner.
Nordmann surfet for 150.000 kroner i Tyrkia

Forsvarer konseptet

– Kommer dere til å si fra at hastigheten etter at dagskvoten er brukt opp er nesten ubrukelig lav?

– Det kommer vi til å være tydelige på, og man får varsel når dette inntreffer, sier Krokan til DinSide.

– Hvorfor koster hver MB i pakkene 6,50 kroner, og ikke bare snittprisen ved fullt forbruk? Strukturen gir jo dyrere MB jo mindre man bruker.

– Det var den modellen vi valgte nå. Vi må balansere prisingen opp mot de som vil ha en høy surfing og få en rimelig pakke.

Slik surfer du billigere i utlandet

– Dere kaller dette en makspris, mens man i praksis må betale ekstra allerede etter bare 20 MB dagen. Trekker dere ikke fastpris-begrepet langt?

– Vi opplever at mange etterspør trygghet, og har valgt å kalle dette produktet for makspris. Vi er tydelige på hvor mye som er inkludert, og håper og tror dette vil være populært, avslutter informasjonssjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer