Telenor vraker Komplett-abonnementene

Nå er det Mobil som gjelder, med det selskapet selv kalte «fribruk-tvang».

<b>FØLGER ETTER: </b>Steven Van Zandt, «Little Steven», har blitt Telenors maskot denne sesongen. Nå lanserer selskapet helt nye abonnementer. Foto: Telenor
FØLGER ETTER: Steven Van Zandt, «Little Steven», har blitt Telenors maskot denne sesongen. Nå lanserer selskapet helt nye abonnementer. Foto: Telenor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er tre år siden vi lanserte Komplett-porteføljen. Mobilbruken har endret seg drastisk i denne perioden. Bare de to siste år har den gjennomsnittlige databruken på mobil økt med over 150 prosent.

Det sier mobilsjef Bjørn Ivar Moen i Telenor i en pressemelding.

Komplett-abonnementene er dermed historie, og de tradisjonelle abonnementene heter heretter Mobil. Nå har alle disse inkludert fri tale og SMS, til tross for at Telenor for ganske nøyaktig ett år siden var svært skeptiske da Netcom gjorde det samme.

- Svært få kunder har behov for ubegrenset med taletid og meldinger, men gjennom de nye abonnementene tvinges kundene til å betale for dette, sa informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til DinSide da.

Dyrere for småbrukerne

Selv om abonnementene har nye navn, er porteføljen relativt likt oppbygd. Her ser du de gamle og nye abonnementene side om side:

(Klikk for større versjon) Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
(Klikk for større versjon) Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


GLEM DET: Vil du betale så lite som mulig, kan du bare glemme 4G-hastigheter som dette. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GLEM DET: Vil du betale så lite som mulig, kan du bare glemme 4G-hastigheter som dette. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

 • Alle abonnementene har nå fri bruk av tale og SMS.
 • De to dyreste nivåene, «XL» og «L», er helt uendret.
 • «M+» koster nå 50 kroner mer (fra 299 til 349 kroner), med én gigabyte (GB) mer data inkludert i måneden (fra 3 GB til 4 GB). Vil du ikke betale mer enn 299 kroner nå, må du ned på 2 GB på «M».
 • Der du tidligere kunne slippe unna med 149 kroner måneden, for «S», må du nå ut med minst 199 kroner for å være Telenor-kunde. For denne 50-lappen får du 41 megabyte mer i måneden, og fri bruk av tale og SMS.

Misfornøyd med 50-lapp

Tradisjonen tro har det blitt noe dyrere å være en kunde med lite eller middels bruk.

- Jeg ha i dag Komplett M+ med 3 GB data for 299 kroner måneden. Det nye produktet til 299 kroner har nå 2 GB data. Så jeg må opp til 349 for å få et tilsvarende produkt; Mobil M+ med 4 GB, forteller en misfornøyd Telenor-kunde, som ikke ønsker å bli navngitt, til DinSide.

- Men Telenor sier at eksisterende kunder kan beholde det gamle produktet. Sånn sett har de vært bedre enn andre som har gjort liknende manøvre.

«4G» med 6 Mbps

DinSide har skrevet mye om hvordan Forbrukerombudet er svært kritisk til mobiloperatørenes markedsføring av 4G. For selv om en operatør tilbyr 4G på nettet sitt, er det slettes ikke alle som får oppleve det de fleste ser på som 4G-hastigheter. Farten strupes nemlig basert på hvor dyrt abonnement du har.

De nye Telenor-produktene splitter opp hastighetene som aldri før, og nå helt ned til bare 6 Mbps. Til gjengjeld får mange fra «M» og oppover høyere hastigheter.

Her er hastighetene Telenor oppgir, med tidligere hastighet i parentes:

 • Telenor Mobil XL: Opptil 40 Mbps (40)
 • Telenor Mobil L: Opptil 30 Mbps (20)
 • Telenor Mobil M+ og M: Opptil 20 Mbps (10)
 • Telenor Mobil S: Opptil 10 Mbps (10)
 • Telenor Mobil XS: Opptil 6 Mbps (nytt produkt)