Telenor skrur opp surfeprisene

Kunder med kontantkort bør passe ekstra godt på når Norges største mobiloperatør øker deler av dataprisene.

<strong><B>KAN BLI DYRERE:</strong></B> Spesielt kontantkundene til Telenor og Djuice bør passe seg nå som prisene for visse typer mobilsurfing endres. Endringen skjer fra og med 1. juli 2012.
KAN BLI DYRERE: Spesielt kontantkundene til Telenor og Djuice bør passe seg nå som prisene for visse typer mobilsurfing endres. Endringen skjer fra og med 1. juli 2012. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Telenors og Djuices mobilkunder skal nå ha fått beskjed om at selskapet setter opp prisene for visse typer mobilsurfing fra og med 1. juli. Endringene gjelder abonnementer der et visst antall megabyte er inkludert i abonnementsprisen - og kan gjøre surfingen langt dyrere for mange av kundene.

Fra dagspris til månedspris

For kontantkort-kunder, som altså ikke har fastprisavtaler, vil prisendringen gjelde fra første kilobyten de surfer. Samtidig setter Telenor ned prisen per megabyte fra ti til fem kroner, men det er overgangen fra maksimal dagspris til maksimal månedspris kundene vil merke best.

Der abonnentene tidligere kunne surfe så mye de ville per dag og slippe unna med en makspris på 10 kroner, legger altså Telenor nå om prisingen, og setter istedet et tak på 399 kroner per måned. Det vil enkelte kunder se godt på regningen, blant annet fordi det kan bli vanskeligere å forutsi hvor mye en bruker på surfing og annen mobildatabruk fra dag til dag.

Vil ha kundene over på fastpris

Informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, forklarer prisøkningen slik til DinSide.no:

Anders Krokan er informasjonssjef i Telenor. Foto: TELENOR
Anders Krokan er informasjonssjef i Telenor. Foto: TELENOR Vis mer

– Årsaken ligger i endringer vi har sett i mobilsurfevanene til kundene våre. Vi har også nylig lagt om abonnementene våre til såkalte Komplett-pakker, der fokuset i større grad er rettet mot fastpris, også for databruken. Vi ønsker rett og slett at folk skal se fordelen med de nye
abonnementene, selv om vi selvfølgelig har full forståelse for at noen kunder blir frustrerte over å miste tikroners-taket, sier Krokan til DinSide.

Han legger til at for kunder som surfer litt med mobilen, vil det lønne seg å gå over til de nye abonnementene med en fast mengde data inkludert, som gjør at man slipper å tenke på kostnadene..

Det er sannsynligvis Telenors (og Djuices) kontantkortbrukere som kommer til å merke prisendringen best, ihvertfall hvis de bruker mobilen til å surfe med. Telenor har ifølge Anders Krokan "absolutt mange" kontantkortkunder, men han oppfordrer likevel disse til å vurdere hvilke databehov de har, og kanskje til og med bytte abonnement.

Et annet alternativ kan være å vente noen måneder, ettersom Telenor har planer om å introdusere et nytt mobildatatilbud.

– Hvis du er en ivrig surfer og har kontantkort, kan du glede deg over at Telenor snart lanserer årskort der du får en datamengde inkludert per måned for en engangspris. Dette gjør at kundene ikke nødvendigvis kommer dårligere ut, sier Krokan til DinSide.no.

Krokan kan i dag ikke si nøyaktig hvordan dette årskortet vil se ut (DinSide.no er første medium i Norge som omtaler tjenesten), men vi kommer tilbake med mer i forbindelse med lanseringen seinere i år.

Les også: Vil konkurrere om kontantkort-kundene

Slik blir det dyrere for kontantkunder

Nesten uansett hvordan en regner på det, vil prisendringene gjøre det dyrere å surfe utenom fastprisavtaler, og i endel tilfeller blir økningen vesentlig.

Der det tidligere kostet en kontantkortkunde maksimalt 310 kroner i måneden (31 dager ganger 10 kroner) å surfe mer enn en megabyte per dag, vil det etter 1. juli koste 399 kroner.

Men la oss si samme kontantkortkunde ikke har surfet i det hele tatt i løpet av månedens 28 første dager, for så å surfe rundt 50 megabyte i løpet av månedens tre siste dager.

Med de gamle prisene ville dette kostet 30 kroner, mens det fra og med 1. juli havner på 250 kroner (50 megabyte ganger fem kroner per megabyte). Surfer vedkommende enda mer, kanskje rundt 100 megabyte, treffer en Telenors månedspristak, og surferegningen vil ende på 399 kroner totalt, mot altså tidligere 30 kroner.

Merk at Telenor Kontant og Djuice easy-kunder ikke kan kjøpe såkalte datapakker, det vil si pakker hvor du kan surfe et visst antall megabyte for en bestemt sum. De må vente på det det allerede nevnte årskortet. Datapakker kan derimot være en fornuftig tilleggstjeneste for enkelte kunder med fastprisabonnement.

Les også: Mobilselskapet kutter dataprisene, men er det nok?

Slik slår endringen ut for andre abonnenter

De har nemlig andre muligheter enn kontantkundene for å unngå Telenors prisøkning. Det forutsetter at en har kontroll på hvor mye en surfer, og om en for eksempel overskrider antall megabyte mobildata som er bakt inn i abonnementet.

Gjør du ikke noe aktivt, gjelder det nye pristaket på 399 kroner per måned også for deg som er Telenor Privat eller Djuice-kunde. Har du for eksempel brukt opp mobildata-kvoten idet det er tre dager igjen av måneden, og så surfer eller på andre måter bruker 30 megabyte med mobildata, vil du få en ekstraregning fra Telenor på 150 kroner (30 megabyte ganger fem kroner per megabyte).

I så fall vil det kanskje lønne seg å bestille noen ekstra megabyte i form av en datapakke.

Hos Djuice koster det 59 kroner for 100MB, 69 kroner for 200MB, eller 99 kroner for så mye som 1000MB. Telenor tar 49 kroner for 50MB, men har samme pris som Djuice for 200MB og 1000MB ekstra data.

Det knytter seg en rekke forbehold til disse datapakkene, som for eksempel at du ikke varsles hvis du går utover kvoten du har kjøpt, eller at ubrukte data ikke overføres fra en måned til en annen (datapakkene er kun gyldig i én kalendermåned), så sett deg inn i vilkårene før du begynner å surfe.

Et siste og ofte godt alternativ er naturligvis å vurdere om det er rimeligere å bytte til en annen leverandør. Sjekk DinSide.nos mobilkalkulator for å se om databruken din blir billigere andre steder.

Les også: Før var det gratis, men nå innfører de månedspris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer