Telenor og Netcom langt dyrere i Norge enn i Danmark

Norske kunder betaler nesten fire ganger så mye som danskene.

<b>DEILIG Å VÆRE DANSK: </B>Dansker kan sende selfies til hverandre til krampa tar dem. Prisene hos både Telenor og «danske Netcom» (Telia) ligger nemlig langt under de norske.  Foto: MASKOT / NTB SCANPIX
DEILIG Å VÆRE DANSK: Dansker kan sende selfies til hverandre til krampa tar dem. Prisene hos både Telenor og «danske Netcom» (Telia) ligger nemlig langt under de norske. Foto: MASKOT / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges to største operatører, Telenor og Netcom, vinner sjeldent pristester på mobilabonnement.

Men hadde de kjørt sine danske priser her til lands, hadde de banket samtlige konkurrenter ned i støvlene.

Både Telenor og Netcom, sistnevnte under navnet Telia, er nemlig også operatører hos våre naboer i sør – og det med priser som ligger langt, langt under hva de krever i Norge.

LES OGSÅ: Det er også store prisforskjeller mellom Norge og Sverige

Telenor-priser i Danmark

Den danske krona ligger nå på 1,20 norske kroner, så prisene vil i virkeligheten være noe høyere enn vi oppgir. Da pakkene er ulikt bygd opp i de to landene, viser vi like så godt til deres egne prislister slik de fremstår på nettsidene – først fra Telenor.no og Telenor.dk:

 Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  • Den minste pakka til danske Telenor inkluderer 3 GB data for 99 kroner måneden, mot den minste i Norge med 1 GB data for 249 kroner. I Danmark har ikke denne pakka fri tale, men seks timers tale inkludert.
  • Den minste pakka med fri tale koster 179 kroner, med 5 GB data. I Norge må du som sagt betale 249 kroner for 1 GB.
  • Den største pakka koster i Danmark 299 kroner, og gir deg 30 GB hver måned. I Norge må du punge ut langt mer for mindre data: 749 kroner for 25 GB.

LES OGSÅ: Hvilke av de største mobiloperatørene er billigst?

Netcom/Telia-priser i Danmark

Vi finner det samme gapet mellom norske Netcom og danske Telia, som har samme eiere og opererer med blant annet samme logo:

 Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  • I Danmark koster det 99 kroner å bli Telia-abonnent, og 9,75 kr hver måned å betale regningene. Prisene er oppgitt ute disse gebyrene.
  • Telias minste abonnement koster 99 kroner måneden, og inkluderer 2 GB data og 4 timer tale. Netcoms billigste koster 199 kroner, for 1 GB data og fri tale.
  • Telias billigste med fri tale gir deg også 4 GB data for 149 kroner, mot 199 kroner for 1 GB i Norge.
  • Telias største abonnement inkluderer enorme 100 GB data for 399 kroner, som også gir deg Spotify- og for eksempel et HBO-abonnement. Netcoms største inkluderer én femtedel for langt mer penger: 649 kroner for 20 GB data.

LES OGSÅ: Hva betyr egentlig maksprisene til Telenor og Netcom for surfing i utlandet?

KONKURRANSe: Markedet bestemmer, sier informasjonssjef Tormod Sandtrø i Telenor. Foto: TELENOR
KONKURRANSe: Markedet bestemmer, sier informasjonssjef Tormod Sandtrø i Telenor. Foto: TELENOR Vis mer


Skylder på fjell

Snittprisen per gigabyte hos danske Telenor er 29,31 norske kroner med dagens kurs. I Norge er snittet 103,27 kroner. Dette betyr at norske kunder i snitt betaler 3,5 ganger mer enn danske.

- Prisene på mobiltjenester vil, som i alle andre konkurranseutsatte bransjer, bestemmes av markedet, konkurransesituasjon, forbruksmønstre og kostnader, sier informasjonssjef Tormod Sandtrø i Telenor til Dinside.

Han peker blant annet på at det koster langt mer å bygge ut mobilnettet i langstrakte og kuperte Norge, enn i flate, lille Danmark. Og at prisene blir likere om man justerer dem etter kjøpekraft. Han mener dessuten at man ikke kan sammenlikne Telenor-prisene mellom Danmark og Norge noe mer enn mellom Norge og for eksempel Serbia.

- Vi kjenner til at i Danmark har presset i markedet vært så hardt, at flere aktører sliter med inntjeningen og evnen til å investere. En slik utvikling er neppe dansker flest tjent med over tid, og i Norge ønsker vi å holde en fortsatt høy takt på investeringer og utbygging, avslutter Sandtrø.

LES OGSÅ: Chess brukte bursdag som «hemmelig passord»

Hva synes du om prisforskjellene? (Avsluttet)
De burde vært langt mindre!(67%) 2655
Kan forstå dem, men burde vært noe mindre(24%) 954
To markeder, to priser, helt greit for meg(8%) 328
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


«Usunt lave priser»

Hos danske Telia ligger snittprisen per GB på 29,01 norske kroner. Norske Netcom-kunder betaler 108,48 kroner; altså 3,75 ganger mer.

- Det er flere grunner til at prisnivået er ulikt i Norge og Danmark, forteller kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Netcom til Dinside.

Som Telenor mener også Netcom at det koster langt mer å bygge ut mobilnettet i Norge enn i Danmark. De mener dessuten konkurransesituasjonen er en helt annen i Lego-landet, og akkurat som Telenor mener Netcom at dette ikke bare er positivt for kundene.

- Konkurransesituasjonen i Danmark er ikke sunn på lengre sikt, fordi mange aktører ikke får god nok avkastning til å investere i infrastruktur og markedet. Det tjener ikke danske mobilbrukere på lengre sikt, mener Lunde.

LES OGSÅ: Brukt opp datakvota? Pass deg, for nå kan det bli dyrt!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!