I høst skal betalingsapp-en VALYOU lanseres. Det er DNB- og Telenor-kunder som vil kunne knytte sitt bankkort til betalingsapp-en.  Foto: DNB
I høst skal betalingsapp-en VALYOU lanseres. Det er DNB- og Telenor-kunder som vil kunne knytte sitt bankkort til betalingsapp-en. Foto: DNB Vis mer

Telenor og DNB klare for mobil betaling

Lanserer betalingsapp-en VALYOU i høst.

Publisert
Sist oppdatert

Telenor og DNB har de siste årene jobbet sammen for å kunne tilby betaling med mobilen til sine kunder. Nå skal en egen betalingsapp være rett rundt hjørnet.

VALYOU lanseres i løpet av 2013, men vil få begrenset utbredelse i startfasen.

– VALYOU skal etter planen prøves ut på utvalgte steder mot slutten av året, i Drammen, på Skøyen i Oslo og på Gardermoen, og lanseres bredt i løpet av første halvår 2014, forteller divisjonsdirektør Ingjerd Blekeli Spiten, leder for digitale flater i DNB til DinSide.

>> Slik tapper de kontoen din

Om NFC

NFC står for near Field Communication, og gjør at mobilen din kan kommunisere med for eksempel en betalingsterminal.

Ikke alle mobiltelefoner støtter NFC, dette gjelder blant annet iPhone.

Kommunikasjonen skjer delvis via magnetisme. Leseren genererer et magnetfelt rundt seg, og så fort telefonen kommer innenfor dette magnetfeltet, opprettes kontakten slik at kommunikasjonen deretter går via radiobølger.

NFC er beregnet for kommunikasjon mellom enheter som befinner seg mindre enn 20 centimeter fra hverandre.


NFC i Sim-kortet

Den nye betalingsapp-en fungerer på følgende måte:

Kunder i Telenor vil få et eget sim-kort som støtter NFC-teknologi. Etter å ha lastet ned VALYOU-appen på telefonen kan man aktivere DNBs debetkort i app-en. Dermed kan man betale med mobiltelefonen på terminaler som støtter NFC kontaktløs betaling. Skulle mobilen gå tom for strøm vil du likevel kunne betale små beløp.

– Telefonen vil kunne hente strøm fra terminalen for små betalinger, sier Victoria Erngard, styreleder i TSM, et nytt felleseid selskap som står bak prosjektet.

Hun forteller videre at mange betalingsterminaler er i ferd med å byttes ut til nye som støtter NFC, og tror det i første omgang er større kjeder med stor omsetning som vil åpne for mobil betaling.

Dessuten skal flere slike betalingsterminaler være klar til bruk i Drammen, på Skøyen og på Gardermoen i løpet av høsten, ifølge Ingjerd Blekeli Spiten.

Altså kan man fortsatt ikke legge bort det ekte bankkortet, og kun belage seg på å betale med mobilen.

– Kundene kan ikke kaste bankkortet enda, kundene må nok bruke begge betalingsformer en stund til, sier Erngard.

Les også: Derfor kan kredittkortbruken gi høyere priser

Sikker i bruk

Betaling av større beløp ved hjelp av den nye app-en krever bruk av kode, mens beløp under 200 kroner kun krever bruke av kode ved hver tredje betaling.

Men hvor sikker er den nye betalingsappen?

– App-en er sikker i bruk. Ved tyveri er det som å miste lommeboka, uvedkommende vil klare å bruke appen til to små betalinger, sier Erngard.

Mobilforsker Marius Kjeldahl ved Nasjonal Sikkerhetsmyndighet kjenner ikke til den nye appen konkret, men frykter heller ikke for brukernes sikkerhet.

– Det høres ut som om de har begrenset det potensielle tapet ved bruk av denne app-en. Så lenge mobilbrukerne er flinke til å benytte kodelås og pin-kode på mobiltelefonen, er risikoen liten for misbruk, sier Kjeldahl til DinSide.

Han forteller videre at svindeltallene for mobiltelefoner i Norge er svært små.

– Mobiltelefonene er ikke spesielt utsatt i vår del av verden, sier Kjeldahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer