Telenor og DNB klare for mobil betaling

Lanserer betalingsapp-en VALYOU i høst.

I høst skal betalingsapp-en VALYOU lanseres. Det er DNB- og Telenor-kunder som vil kunne knytte sitt bankkort til betalingsapp-en.  Foto: DNB
I høst skal betalingsapp-en VALYOU lanseres. Det er DNB- og Telenor-kunder som vil kunne knytte sitt bankkort til betalingsapp-en. Foto: DNB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenor og DNB har de siste årene jobbet sammen for å kunne tilby betaling med mobilen til sine kunder. Nå skal en egen betalingsapp være rett rundt hjørnet.

VALYOU lanseres i løpet av 2013, men vil få begrenset utbredelse i startfasen.

– VALYOU skal etter planen prøves ut på utvalgte steder mot slutten av året, i Drammen, på Skøyen i Oslo og på Gardermoen, og lanseres bredt i løpet av første halvår 2014, forteller divisjonsdirektør Ingjerd Blekeli Spiten, leder for digitale flater i DNB til DinSide.

>> Slik tapper de kontoen din


NFC i Sim-kortet

Den nye betalingsapp-en fungerer på følgende måte:

Kunder i Telenor vil få et eget sim-kort som støtter NFC-teknologi. Etter å ha lastet ned VALYOU-appen på telefonen kan man aktivere DNBs debetkort i app-en. Dermed kan man betale med mobiltelefonen på terminaler som støtter NFC kontaktløs betaling. Skulle mobilen gå tom for strøm vil du likevel kunne betale små beløp.

– Telefonen vil kunne hente strøm fra terminalen for små betalinger, sier Victoria Erngard, styreleder i TSM, et nytt felleseid selskap som står bak prosjektet.

Hun forteller videre at mange betalingsterminaler er i ferd med å byttes ut til nye som støtter NFC, og tror det i første omgang er større kjeder med stor omsetning som vil åpne for mobil betaling.

Dessuten skal flere slike betalingsterminaler være klar til bruk i Drammen, på Skøyen og på Gardermoen i løpet av høsten, ifølge Ingjerd Blekeli Spiten.

Altså kan man fortsatt ikke legge bort det ekte bankkortet, og kun belage seg på å betale med mobilen.

– Kundene kan ikke kaste bankkortet enda, kundene må nok bruke begge betalingsformer en stund til, sier Erngard.

Les også: Derfor kan kredittkortbruken gi høyere priser

Sikker i bruk

Betaling av større beløp ved hjelp av den nye app-en krever bruk av kode, mens beløp under 200 kroner kun krever bruke av kode ved hver tredje betaling.

Men hvor sikker er den nye betalingsappen?

– App-en er sikker i bruk. Ved tyveri er det som å miste lommeboka, uvedkommende vil klare å bruke appen til to små betalinger, sier Erngard.

Mobilforsker Marius Kjeldahl ved Nasjonal Sikkerhetsmyndighet kjenner ikke til den nye appen konkret, men frykter heller ikke for brukernes sikkerhet.

– Det høres ut som om de har begrenset det potensielle tapet ved bruk av denne app-en. Så lenge mobilbrukerne er flinke til å benytte kodelås og pin-kode på mobiltelefonen, er risikoen liten for misbruk, sier Kjeldahl til DinSide.

Han forteller videre at svindeltallene for mobiltelefoner i Norge er svært små.

– Mobiltelefonene er ikke spesielt utsatt i vår del av verden, sier Kjeldahl.