Nokia 7110 blir etter alt å dømme den første WAP-mobilen som blir tilgjengelig for vanlige brukere.
Nokia 7110 blir etter alt å dømme den første WAP-mobilen som blir tilgjengelig for vanlige brukere. Vis mer

Telenor med WAP-portal

En WAP-portal er klar for å ta imot de første brukerne av WAP-telefoner, når de kommer på markedet i løpet av noen uker.

Publisert

Selv om brukerne ikke er på plass nå, lanserer likevel Telenor i dag en egen portal for de som om noen uker får tilgang til nettet via mobiltelefonene sine. Tjenester og informasjon som går til WAP-telefonene er skrevet i et eget språk tilpasset mobiltelefonenes små skjermer og lave båndbredde. (WML - Wireless Markup Language).

Du kan altså ikke lese vanlige nettsider på telefonen. Du er avhengig av tilpassede tjenester som er skrevet i WML.

Allerede flere tjenester

DinSide har tidligere skrevet om 5428 TARGET="_top">norske bankers lansering av WAP-tjenester. Men det er også flere enn bankene som ser muligheter her. Per i dag har portalen tjenester som forteller rutetider for kollektivtrafikken, nyhetstjenester, værmelding, aksjehandel (også omtalt i forbindelse med bankenes tilbud), leksikon, nummeropplysning etc.

- Vi gir kundene tilgang til alle mulige andre WAP-tjenester også, forteller administrerende direktør i Telenor Mobil, Stig M. Herbern.

Det betyr at du kan velge "gå til URL", skrive inn adressen til en WML-side og så suse ut i WML-verdenen. Som dog enda er noe begrenset i forhold til det vi er vant til på WWW.

WAP-tjenestene består typisk av klikkbare valg, frem- og tilbakemanøvrering og enkle grafikkelementer og ikoner.

Åpen for alle

I utgangspunktet er dette en tjeneste som leveres av Telenor. Men til portalen har de allerede flere samarbeidspartnere utenfor Telenor. Det blir heller ikke en tjeneste som kun blir tilgjengelig for Telenor Mobils kunder. Også NetCom-kunder skal kunne benytte portalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer