Telenor gir opp nettmonopol

Nyhet: Nå kan du ringe og surfe billig hos Tele2, Enitel og andre teleselskaper uten å måtte betale abonnementsavgift til Telenor først. Ergo: Du sparer penger.

Telenor opplyste i dag at selskapet åpner også den siste delen av aksessnettet for andre operatører fra 1. april. Den nye tjenesten har de kalt ’Operatøraksess’.

Reell konkurranse

Hittil har andre operatører kunnet bruke hoveddelen av nettet, men fasttelefon-kundene har måttet betale abonnementsavgift til Telenor og bruke forvalg når de ringte. Myndighetene har pekt på at dette har vært konkurransehindrende.

Dette er hva du betaler i dag: Abonnementsavgiften hos Telenor er 149 kroner måneden for et vanlig abonnement, og 219 kroner måneden for et ISDN-abonnement. Flere har kritisert Telenor for å ha en monopolistisk høy pris på ISDN-abonnement. EU-kommisjonen ytret i fjor ønske om åpne telenett – for å få en effektiv konkurranse. Nå blir konkurransen reell.

Ingen vet hvilke abonnementspriser de mindre teleoperatørene vil tilby, men vi får et marked med konkurranse også på abonnementsprisene – ikke bare på ringetida. Resultatet kommer deg til gode i form av lavere priser. I Telenor vil ingen si særlig mye om prisene framover.

- Vi avventer prisene som våre konkurrenter legger seg på. Så langt kan vi ikke love at prisene går ned. Men konkurransen blir både tøff og spennende, sier Jan Edvard Thygesen, administrerende direktør i Telenor Nett.

Konkurrentene er interessert

Fortsatt har Telenor ett grep på konkurrentene: Som eier av telenettet kan selskapet fritt bestemme hva konkurrentene må betale for å bruke nettet. Telenor vil fra 1. april kun være ansvarlig for service og vedlikehold av kablene fra Telenors hovedkobling og inn til kundene. Operatørene vil selv ha ansvar for overvåkning og feilretting av teleteknisk utstyr hos abonnentene samt kunderelasjoner.

Hva operatørene må betale til Telenor, avhenger av hvilke tjenester de vil tilby: 1200 kroner per år for vanlig telefon, 1490 kroner per år for ISDN og 2015 kroner per år for det kommende bredbåndstilbudet ADSL.

For å tjene penger på abonnementsavgiften vil konkurrentene måtte legge seg på priser som er høyere enn dette. Flere har allerede meldt sin interesse.