Telekirurgi over Atlanteren

Verdens første transatlantiske telekirurgiske inngrep er foretatt. Kirurgen satt i USA og fjernet en galleblære på en kvinne i Frankrike.

Kirurgi og datateknikk smelter sammen og gjør nye framskritt. Nå kan kirurgen sitte på et helt annet kontinent enn pasienten. Kirurger i New York, USA, fjernet nylig en galleblære på en fransk kvinne. Dette var det første kirurgiske inngrep som var fjernstyrt fra et annet kontinent. Inngrepet tok mindre enn en time.

Styrekonsollen i USA hadde forbindelse til en medisinsk robot i Frankrike via et isolert høyhastighetsnettverk med optiske fibre. En båndbredde på 10 megabits per sekund ble reservet for kirurgene.

Kirurgene hadde på forhånd trent seg på griser. To kirurger i Strasbourg, Frankrike, satte opp robotsystemet før de amerikanske kollegene begynte å operere. Roboten kunne inaktiveres underveis hvis noe gikk galt. De to kirurgene i New York styrte roboten mens de på en Tv-skjerm kunne se hva de gjorde. De var også lydsamband mellom de to kirurg-gruppene. En tredje kirurg overvåket videosambandet.

Operasjonen ble gjennomført med såkalt kikkhullsteknikk. Den 68 år gamle kvinenlige pasienten ble rutinemessig utskrevet etter to døgn.

Data mellom de to sykehusene tilbakela 14 000 kilometer på veien fram og tilbake. Systemet brukte litt tid på å overføre signalene og gjøre om signaler til bilder, men kirurgene kunne se hva de gjorde på skjermen med en forsinkelse på bare 155 tusendels sekund. Forsinkelsen måtte være under 330 millisekunder for at inngrepet skulle kunne skje gå på en sikker måte, og kirurgen ikke bli hemmet under arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har man bare kunnet gjøre telekirurgi innenfor en avstand på rundt 1000 km eller 100 mil, på grunn av mangel på båndbredde og at signalene forsinkes på veien. Man har betraktet telekirurgi først og fremst som en metode der spesialisten kunne overvåke og veilede kirurgen som utførte selve operasjonen.

Gjennomføringen av det transatlantiske inngrepet innebærer at geografi ikke lenger er til hindrer for spesialiserte kirurgiske inngrep, sier forskerne. En rapport om inngrepet publiseres i neste utgave av tidsskriftet Nature og publiseres fra i dag på www.nature.com.

 

Mozon.no, 19.09.2001