<B>INNLOGGINGSPROBLEMER:</B> For noen uker siden forenklet Skandiabanken innloggingsprosedyren til nettbanken. Det har skapt hodebry for mange kunder. Foto: Skandiabanken
INNLOGGINGSPROBLEMER: For noen uker siden forenklet Skandiabanken innloggingsprosedyren til nettbanken. Det har skapt hodebry for mange kunder. Foto: SkandiabankenVis mer

Telefonstorm til Skandiabankens kundeservice

Flere tusen kunder har glemt innloggingspassordet til Skandiabankens nettbank.

"Vi har for tiden stor pågang på telefonen angående ny innloggingsmetode. Vi har tatt i bruk alle tilgjengelige ressurser for å bistå så rakst som mulig. Vi beklager ventetiden."

Dette er beskjeden du får når du ringer Skandiabankens kundetelefon denne uken.

Bakgrunnen er at Skandiabanken for noen uker siden la om innloggingen til nettbanken. Omleggingen innebar at kundene måtte opprette et passord for å logge seg inn i nettbanken.

- Første gang kunden logger seg inn i nettbanken, får de beskjed om å opprette et passord. Prosessen er egentlig ganske grei, og skal kunne gjøres unna på under et minutt, sier informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken.

Problemet er bare at veldig mange kunder har glemt passordet de opprettet, og dermed har fått sperret tilgangen til nettbanken sin.

- Vi ser nå i ettertid at det er en del kunder som rett og slett glemmer sitt nye passord, sier Anderson som forklarer at de aller fleste henvendelsene til banken de siste dagene skyldes nettopp dette.

Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken Foto: Oskar Andersen
Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken Foto: Oskar Andersen Vis mer


- Folk vil jo helst ikke skrive ned passordet sitt, og så velger de et litt for vanskelig passord, og så glemmer de det. Husk at mange ikke logger inn så ofte på nettbanken, og da er det lett å glemme passordet, sier Anderson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at nettbankpassordet av sikkerhetsmessige årsaker må inneholde både store og små bokstaver. Mange kunder har glemt at de har på Caps Lock når de registrerer passord, slik at de ikke er klar over hvordan passordet egentlig ser ut.

Lett å få ny tilgang

Etter å ha tastet inn feil passord tre ganger sperres tilgangen til nettbanken. Siden Skandiabanken er en ren nettbank, må du ringe til kundeservice for å få gjenåpnet tilgangen.

Deretter vil man bli stilt en del kontrollspørsmål, som informasjon om konti, bruksmønster på eventuelt kort, før et nytt passord blir sendt til den kunderegistrerte e-postadressen.

Når du først har kommet gjennom til kundeservice, bør det ikke ta lang tid før du kan gjenopprette tilgangen til nettbanken.

- Vi har prøvd å møte situasjonen på best mulig måte. Vi har kalt inn ekstravakter, folk jobber overtid, og det er full innsats fra alle bauger og kanter. Men vi forventer at det fortsatt vil være trykk på telefonen ut uken, men håper det bedrer seg etter det, sier Anderson.

Les også: Gratis bankapplikasjoner til iPhone

Til og med bestemor klarer det

Skandiabanken har drøyt 335.000 aktive brukere, og opptil 80.000 innlogginger hver dag. Den nye innloggingsmetoden gjør det lettere for kundene å logge seg på, fordi kundene slipper å laste ned et digitalt sertifikat for å få tilgang til nettbanken.

Så lenge en husker passordet sitt, skal det ikke være noe problem å få administrert kontiene sine. Anderson sier tilbakemeldingene fra kundene stort sett har vært positive, som for eksempel tilbakemeldingen fra snart 73-år gamle Anne, som fnyser av at folk har innloggingsproblemer:

"Jeg greide det uten problemer og uten å kontakte dere. De gamle er eldst," skriver hun i en e-post til Skandiabanken.

Det perfekte passordet

Hva er hemmeligheten bak et godt og sikkert passord?

- Det gjelder å velge et passord som er lett å huske, men som samtidig følger de kravene som er satt til tall og bokstaver, sier Anderson til DinSide.

For kunder av Skandiabanken betyr det at passordet må inneholde minimum åtte tegn og maksimum 255 tegn, et av tegnene må være et siffer, og det må være minst én liten og én stor bokstav.

Passordet bør ikke være knyttet til personlig informasjon som for eksempel navn, personnummer eller telefonnummer.

For kort tid siden ble en populær sosial nettverktjeneste utsatt for datainnbrudd, der rundt 32 millioner passord ble stjålet. Datasikkerhetsselskapet Imperva fikk tilgang til passordene, og sammenfattet hvilke passord som var mest populære.

Det mest populære passordet var, utrolig nok, 123456. det nest mest brukte passordet var 12345, mens det tredje mest populære passordet var 123456789. Originalt? Nei. Og du bør nok unngå tallkombinasjoner som dette. Ord som iloveyou og princess kommer også høyt opp på listen, og skal du velge et sikkert passord, bør du nok være litt mer original enn som så.