Te mot damebart

Har du damebart og veiviser? Peppermynte-te kan kontrollere uønsket hårvekst hos kvinner, ifølge tyrkiske forskere.

Mange kvinner opplever uønsket hårvekst både her og der. Økt behåring på kroppen, minus hode, armhuler og genitalia hos kvinner, kalles hirsutisme.

Hirsutisme er et tegn på økt mengde androgener (mannlige kjønnshormoner) i kroppen, eller økt følsomhet i hårkjertlene for androgener, og kan være ganske sjenerende hos kvinnene det gjelder.

Nå mener tyrkiske forskere at løsningen kan ligge i en kopp te, ifølge BBC News.

Visste du at gravide kvinner som drikker grønn te kan få problemer?

Mindre mannlige hormoner
Inntak av to kopper peppermynte-te om dagen, reduserer nivået med mannlige kjønnshormoner, som kan bidra til økt hårvekst på mage, bryst og ansikt.

Den vanligste måten å behandle hirsutisme på er med medikamenter, som har evne til å redusere androgennivåene i kroppen. Nå viser det seg imidlertid at peppermynte-te kan være en god alternativ behandling, skriver forskerne i tidsskriftet Phytotherapy Research.

Ifølge forskerne kan et ekstrakt fra peppermynteplanten redusere libidoen til menn, trolig på grunn av redusert mengde med androgener.

Peppermynte-te er også bra for fordøyelsen:

For å se om planten hadde samme effekt på kvinner, ga forskerne en gruppe kvinner en kopp peppermynte-te som de skulle drikke to ganger daglig i fem dager, rett før eggløsningen. Teen ble lagd ved å helle en kopp kokende vann over en toppet spiseskje med tørre peppermynteblader, før det trakk i 5-10 minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne oppdaget en signifikant reduksjon av aktivt testosteron i blodet, og en økning i flere av de kvinnelige hormonene. Forskerne etterlyser imidlertid flere studier på dette.

Må ha medisinsk behandling
Professor Richard Sharpe ved MRC Human Reproductive Sciences Unit i Edinburgh, Skottland, har kommentert studien, og er positiv til resultatene. Han mener dette er nok en indikasjon på at planteprodukter kan ha en positiv virkning på hormonene til mennesker.

Han legger imidlertid til at kvinner som lider av hirsutisme også har behov for medisinsk behandling.

Vanligvis finner man ingen årsak til hirsutisme, men arvelige faktorer kan spille inn. Hirsutismen starter da like etter puberteten, og kan øke langsomt med årene. Ifølge Legeforeningen er forekomsten høyst usikker, men de anslår at et sted mellom 3-6 prosent av befolkningen har det.

Les også: Te er supersunt