Te bra for blodomløpet

Te kan gi bedre blodomløp, viser en ny studie. Te utvider blodårene, og er derfor særlig gunstig for hjertepasienter.

Te bra for blodomløpet

Te kan gi bedre blodomløp, viser en ny studie. Te utvider blodårene, og er derfor særlig gunstig for hjertepasienter.

Av Hanna Hånes

Hittil har man trodd at te er sunt fordi drikken inneholder antioksidanter som hindrer oksidering av kolesterolet. Men trolig er ikke dette den viktigste helsefunksjonen ved te. En ny studie viser at stoffer i te kan bedre blodomløpet hos tidligere hjertepasienter, skriver den amerikanske hjerteforeningen, American Heart Association, i en nyhetsartikkel.

Stoffer i te virker på cellene som utgjør den indre overflaten i blodårene, det såkalte endotelet. Disse cellene danner en rekke signalstoffer som har betydning for utvidelse og sammentrekning av blodårene, for blodlevring og for betennelsesreaksjoner i åreveggen. Det ser ut til at hjertepasienter ofte har et dårlig fungerende endotel, og at dette har bidratt til utvikling av tette blodårer.

I den nye studien brukte forskerne ultralyd for å undersøke om tedrikking kunne påvirke blodårens evne til å utvide seg. Resultatene viste en klar bedring hos tedrikkerne, både to timer etter tedrikkingen og etter en periode med daglig tedrikking i fire uker. Te-resultatene ble sammenlignet med resultater etter drikking av tilsvarende mengde vann. I alt deltok 50 pasienter.

- Resultatene tyder på at vanlig svart te kan bedre endotelfunksjonen og dermed redusere risikoen for ny hjertesykdom, sier leder for studien, professor Joseph Vita, Boston-Universitetet i USA. Studien er publisert i tidsskriftet Circulation.

Artikkelen fortsetter under annonsen

mozon.no 01.08.01