Taxiprisene til himmels

Noen drosjepriser har økt med hele 33 prosent på bare 15 måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

DinSide har sjekket drosjeprisene i hele Norge. Nå kan du finne den sentralen i ditt distrikt som gir deg den billigste kjøreturen.

Dyrere å ta drosje

image: Taxiprisene til himmels

I løpet av de siste 15 månedene har det blitt mye dyrere å ta drosje. I verste fall koster det nå 33 prosent mer enn siste gang vi sjekket prisene. Til sammenligning har den generelle prisstigningen i perioden vært lavere enn 2,5 prosent.

Vi har samlet inn prisene for to fiktive turer, en på dagstid (Tur 1) og en på nattetid i helgen (Tur 2). Ski Taxi tar nå 180 kroner for ”tur 1”, i desember 2000 kostet turen 135 kroner. Dette er en økning på 33 prosent.

Drammen Taxi har også økt kraftig. Med en oppgang fra 140 til 170 kroner er prisstigningen på 21 prosent.

Her kan du lese hele den siste taxipristesten fra desember 2000.

Dyrest i landet

Kristiansand Taxi er dyrest med en pris på 195 kroner for ”tur 1”. Ski Taxi følger hakk i hel med 180 kroner.

Norges Taxi i Stavanger er pristestens vinner. Her får du en ”tur 1” for 138 kroner. Det er nesten 30 prosent billigere enn hos Kristiansand Taxi.

Ut fra en gjennomsnittsberegning er det ikke mulig å si hvilken landsdel som er dyrest. Likevel er det noe som tyder på at ”forstedene” til Oslo har de dyreste prisene i landet.

Priskampanje

- Konkurransetilsynet lagde i fjor en rapport som viste at snittprisene i drosjenæringen hadde økt med 17 prosent, sier informasjonssjef i Konkurransetilsynet, Elin K. Kleven.

Kleven ønsker ikke å kommentere direkte de prisøkningene som DinSide har funnet.

- Vi mener i utgangspunktet at priser skal dannes fritt, men jeg kan si at vi er ikke helt fornøyd med konkurransen i det uregulerte drosjemarkedet, sier hun.

Etter påske vil Konkurransetilsynet lansere en holdningsskapende kampanje rundt taxipriser.

- Vi håper at kampanjen vil bidra til at kundene blir mer bevisst prisforskjellene det er mellom de ulike selskapene, sier informasjonssjefen.

Flinke drosjeselskaper

Enkelte taxiselskaper har også utvist en noe hyggeligere adferd. For eksempel har Norges Taxi i Oslo satt prisene et par kroner ned, og Taxi 2 i Oslo har bare økt noen få kroner.

Ved å klikke på de fire lenkene til høyre får du taxiprisene rundt om i hele landet.

Konkurranse gir dyrere pris

Drosjene konkurrerer nå på pris i disse områdene i landet: Oslo/Akershus, Drammens-, Kristiansand-, Stavanger-, Trondheims- og Bergensområdet. Foreløpig er resultatet av den frie konkurransen høyere priser hos de aller fleste selskapene som ble ”satt fri”.

De selskapene som er tvunget til å holde seg innenfor statens satser, vil være de som er billigst. Men dem er det dessverre få av.

Vi har måttet opprette en rekke fiktive ruter for å sjekke prisene mellom selskapene. Vær oppmerksom på at taxiselskapene kan komme annerledes ut dersom man sjekker prisene på andre turer.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!