Tatt av strømmen?

Mange har med redsel sett spådommene om at du må belage deg på en fordobling av strømutgiftene. Bakgrunnen for det hele er en rapport fra konsulentselskapet ICF, men hva sier markedet?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Norske strømleverandører forventer at strømprisene skal holde seg på dagens nivå, også i året som kommer. Dermed går de på tvers av den siste tidens prognoser som har varslet fordoblinger av strømprisene ett år fremover i tiden.

Spår prisøkning

I en rapport fra konsulentselskapet ICF spås det at prisene på strøm vil øke i hele Europa på grunn av redusert produksjonskapasitet. De viser til at økt hensyn til miljøet vil føre til en bølge av nedleggelser av kull- og atom-kraftverk i Europa. ICF mener at dette vil føre til at kapasiteten vil bli for lav i forhold til etterspørselen, noe som vil medføre generelt høyere priser, og muligheter for korte, men ekstreme prishopp.

Ingen fordobling av strømprisen

I følge strømselskapene trenger du ikke bekymre deg over en dobling av strømprisene
I følge strømselskapene trenger du ikke bekymre deg over en dobling av strømprisene Vis mer


Tallenes klare tale fra elektrisitetsverkene som tilbyr ett års fast pris på strøm, er at de ikke forventer noen store endringer i prisene i nærmeste fremtid. I dag er prisen som du må betale for en variabel prisavtale på strømmen tilnærmet den samme som du må ut med for en ett års fast prisavtale. De som tilbyr enda lenger avtaler gir deg faktisk lavere priser på to og tre års avtaler.

Markedet bestemmer

Prisene på strøm før avgifter og moms ligger nå på rundt 20 øre per KWh. Dette er nærmest en fordobling av prisene fra i fjor høst. Men det er viktig å huske på at en slik fordobling av grunnprisen ikke vil medføre en fordobling av strømutgiftene dine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En grunnpris på 20 øre per KWh gir en pris til deg på 39 øre etter at elektrisitetsavgift og moms er lagt til. Fordobles grunnprisen til 40 øre, vil prisen ”kun” gå opp til drøyt 63 øre.

Samtidig er det viktig å huske at strøm er en handelsvare, og er etterspørselen stor nok, vil markedet selv regulere tilbudet.

- Stiger prisene over 25 øre per KWh vil det være lønnsomt å bygge ut kapasiteten, sier Kjell Thoresen fra Norges vassdrags- og energidirektorat. Han dreper dermed all frykt for ytterligere fordoblinger i strømprisene. Men Thoresen påpeker at det å bygge kraftverk ikke er gjort over natten, og at en derfor i kortere perioder kan oppleve høyere priser.

Så til tross for at både Danmark faser ut kullkraftverkene, og Tyskland vil legge ned sine atomkraftverk, trenger ikke norske forbrukere å frykte de største innhugg i privatøkonomien. I hvertfall ikke den nærmeste fremtiden.

Finn den rimeligste strømmen

Med vår Strømkalkulator kan du til enhver tid finne det beste tilbudet på strøm hjem til deg. Du finner også ut hvor mye du kan spare på å bytte til en rimeligere aktør. Vil du selv sammenligne prisene, kan du se på vår prisliste

Du kan i denne artikkel lese mer om hvordan du kan spare penger på oppvarming av boligen din, og hva du betaler for kan du også lese mer om.