Fra 2014 har man ikke kunnet søke anonymt i Norges skattelister. Har noen søkt opp skatten din, kan du raskt finne ut hvem, ved å sjekke loggen din hos Skatteetaten.

Hvem har søkt på skatten min?
Det har derfor dukket opp et nytt marked: Anonyme skattesøk mot betaling. I praksis: Folk som er villige til å søke i skattelisten for deg, slik at deres navn dukker opp i loggen i stedet for ditt.
Den mest kjente aktøren er Skattelisten.info, som med betalt Google-plassering, mangelfull prisinformasjon og svært agressive innkreving skapte hodebry for mange nordmenn.
Skattelisten.info har siden blitt lagt ned, men det finnes fortsatt flere aktører der ute som er villige til å søke i skatten for en slant penger. Dinside har sjekka hvorvidt disse tjenestene faktisk er verdt å bruke penger på, ved å teste noen av dem.

Skattetall.no
Pris: «Gratis»
«En unik tjeneste for anonymt og gratis søk» meldte Skattetall.no nylig i en pressemelding.
- Det er gjenytelsen som gjør at tjenesten er gratis for deg, og det kan for eksempel være å svare på noen spørsmål for en av våre partnere, sa den ansvarlige bak, Frode Fikke, i pressemeldingen.
Nettsiden sier akkurat nå at du kan søke to ganger gratis. Det gjorde vi, gjennom et enkelt skjema, og fikk rekordraskt svar per e-post etter bare én time og ett kvarter.
På det tredje søket fikk vi beskjed om at vi måtte sende e-poster til vennene våre, med en lenke til skattetall.no og med Frode på kopi. Ikke spesielt proft. Og hvorvidt det blir aktuelt med mer meningsfulle «gjenytelser», slik tanken er, vil tiden vise.

Skattesnok.no
Pris: 59 kroner
Alle andre tjenester krever betalt, som Skattesnok.no. Dette er den proffeste av tjenestene vi har testet.
Et pent skjema på den pene nettsiden med det fiffige navnet lar oss taste inn alle våre skatteofre, eller ett som i vårt tilfelle. Ved å betale stive 59 kroner via Vipps, fikk vi deretter en e-post om at søket var bestilt.
Men det tok tid. Lang tid. Først ett døgn og 13 timer senere dukket resultatet opp, kopiert direkte ut av Skatteetatens skattesøk.

Skattelisten.net
Pris: 39 kroner
Den ikke spesielt pene nettsiden Skattelisten.net gjør det ikke spesielt enkelt for deg: Skjemaet krever både navn, kommune og fødselsår før du får sendt det inn.
Men vi finner omsider den nødvendige dataen, sender inn og krysser fingrene. Og her sitter vi med fingrene krysset fortsatt.
For vi har ennå ikke fått noe svar, to døgn senere. Ikke har nettsida noen skikkelig kontaktinformasjon, heller.

Skattesøk.com
Pris: 45 kroner per søk
Utseende til dette nettstedet gir oss ikke spesielt stor tro på at dette vil gå proft for seg, og det førsteinntrykket holder seg gjennom hele testen.
Et gigantisk skjema må fylles ut, med blant annet din egen og den du vil søke opp sin postadresse, og et obligatorisk felt de bare har kalt «så mye annen info du kan komme på». Javel.
Vi sender inn, venter, og venter litt mer. Nå, to døgn senere, har vi gitt opp. Vi fikk visst aldri noe resultat på søket vårt.

Skattesøk gjennom Finn.no
Pris: 20 kroner
Nei, Finn.no har ikke et eget skattesøk, men gjennom annonser tilbyr folk seg å gjøre jobben.
Vi fant annonsen til en Peder Birkelund, Vippset over en 20-kroning og én time og 20 minutter senere fikk vi en skjermdump av skattesøket på mobilen.
- Hvorfor gjør du dette?
- For moro skyld, jeg liker kremmervirksomhet, sier Birkelund til Dinside i ettertid.
- Fram til regjeringen eventuelt anonymiserer skattesøk, finnes det i hvertfall et marked.

Billigst å være ærlig
Flere av disse nettstedene var av typen vi ville vært veldig forsiktig med å bruke. For eksempel uler det i varslingssystemet når det mangler skikkelig kontaktinformasjon, og skikkelige vilkår.

Fikk trusselbrev fra Skattelisten:
- Jeg lo høyt!
Skattesnok.no virka mest proff, men det er vanskelig å konkurrere med Skattetall.no sin pris på kroner null. I alle fall for de to første søkene akkurat nå.
Likevel likte vi aller best den aller enkleste løsningen: Å be «en fyr på Finn» gjøre jobben, mot en 20-kroning.
Men det aller billigste og tryggeste vet du nok allerede hva er: Søke opp skatten på vanlig måte, og tørre å stå for sine handlinger.
LES OGSÅ:
Slik finner du hvem som har søkt etter deg i skattelistene
Slik tolker du skattelistene – tallene forteller ikke hele historien
«Idioter som deg bestiller uten å læse» raste Skattelisten.info
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.