Tar opp kampen mot iTunes

Da den skandinaviske nettbutikken Prefueled lanserte, lovet de å ta opp kampen med iTunes. Men er det virkelig mulig å ta en David mot Apples Goliat?


Skandinavisk musikkbutikk

Forrige uke lanserte Prefueled i Norge og Danmark, og videre lanseringer er planlagt i Sverige og Finland på nyåret. Per i dag tilbyr de musikk i filformat (i hovedsak wma DRM, samt noe wma og mp3), både album, enkeltlåter og sine egne musikkmikser, satt sammen av forskjellige DJer. I tillegg selger de musikkvideoer og truetones for mobiltelefonen.

Trykk her for å lese mer om de forskjellige filformatene.

De satser også stort på lokal forankring, og vil kunne legge ut ny, norskprodusert musikk, i løpet av 24 timer.

Forhåndsbetaling

For å handle på Prefueled.com må kundene opprette en konto, som de må fylle opp med 100 kroner, før de kan begynne å handle. Hundrelappen er imidlertid ikke tapt, man kan handle for hele beløpet. For å unngå at musikkinteresserte tar helt av og ruinerer seg, har Prefueled også lagt inn en maksgrense på 500 kroner.

I tillegg lover de å presentere flere spennende tjenester i løpet av 2006; sentralt utplasserte fuel tanks, stasjoner der du kan handle musikk, en mobil plattform for kjøp av musikk til mobiltelefonen og et eget VISA-kort.

Disse tjenestene kan du lese mer om hvis du trykker her.

Ingen tvil om at Prefueled frir til iPod-brukerne. Faksimile fra www.Prefueled.com
Ingen tvil om at Prefueled frir til iPod-brukerne. Faksimile fra www.Prefueled.com Vis mer


Ønsker å ta iTunes

Da Prefueled.com lanserte, gikk de hardt og ambisiøst ut, og sa at de ønsket å ta opp kampen med iTunes. Kan det la seg gjøre?

Med dagens ordninger for lisenser, kopisperrer og musikkfilformater tilpasset ulike mp3-spillerne, er det ikke de aller beste vilkårene for fri konkurranse. Men en kan jo alltids berømme noen for å prøve.

Wma, drm, m4p, aac... Trykk her for vår musikkfilformatguide for dummies.

De fire store

Vi hadde håpet at en ny, norsk online musikkbutikk kunne utfordre de eksisterende på utvalg, spesielt når det gjelder populærmusikk. For det er på utvalgssiden de eksisterende norske nettbutikkene svikter, og vi hadde ett ørlite håp om at Prefueled.com skulle gjøre det lettere å laste ned lovlig musikk vi faktisk vil ha. For om en allikevel sitter på nett og leter etter en sang, og ikke får fatt i den lovlig, og vet at den sannsynligvis finnes på et av de ulovlige fildelingsprogrammene - ikke bare gratis - men lett tilgjengelig, der og da, sier valget seg selv for ganske mange.

Svaret vi fikk fra Marstrander var heller nedslående.

- Vi skulle selvfølgelig ønske at vi kunne legge ut all musikk på nett, sier Marstrander. - Teknologien er til stede, slik at det ikke skal ta stort mer enn 24 timer å få lagt ut nye låter, men hvilke låter vi får lov til å legge ut er det plateselskapene som kontrollerer.

Det er altså EMI/Virgin, Sony/BMG, Universal og Warner som holder Topp 20 tilbake.

Likevel: Vi kan jo håpe at lovnadene om lokal forankring og rask distribusjon av artister på norske indie-labels vil gjøre det enklere å i hvert fall støtte opp om norske artister.

PRISGUIDE: En kjapp oversikt over norske nettbutikker som selger musikkfiler - med pris - finner du om du trykker her.

Les mer om musikkformater på DinSide Data

MTV+Microsoft = Sant?
Vil vannmerke MP3-filer