Tar opp kampen mot dødsbakterie

Hvert år får ni millioner mennesker tuberkulose. Nå kan norske kjemikere være på sporet av en ny medisin mot den dødelige sykdommen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjemiker Morten Brændvang ved Universitetet i Oslo har i sin doktorgrad forsket på molekylære forbindelser. Disse kan vise seg å bli til nye medisiner mot tuberkulose i fremtiden.

En tropisk svamp har også satt norske forskere på sporet av stoffer som kanskje kan bli kreftmedisin og antibiotika:

Dreper millioner

Tuberkulose er den vanligste dødelige, smittsomme sykdommen i verden i dag. Les mer på Lommelegen:

Det antas at så mye som en tredjedel av verdens befolkning er smittet. Årlig registreres omtrent ni millioner nye tilfeller og cirka to millioner dør, de fleste i den fattige delen av verden.

I tillegg til HIV/AIDS-epidemien er det særlig utviklingen av bakterier som er motstandsdyktige mot dagens tuberkulosemedisiner, som forverrer omfanget. I Norge får rundt 300 mennesker sykdommen årlig, ifølge Brændvang.

Moderne BCG-vaksiner er dårligere enn de gamle, ifølge forskere:

Siste medisin i 1970
- Det sist utviklete legemidlet som brukes mot tuberkulose i dag, kom i 1970. Det virker, men bakteriene begynner nå å bli resistente mot dagens tuberkulosemedisiner. Mennesker må medisineres i opp mot to år for å bli friske av tuberkulose, forklarer Brændvang til Mozon.no.

Britiske leger vil ta i bruk larver i kampen mot resistente bakterier. Les mer her:

Behovet for nye legemidler er stort, og Brændvang har i sin doktorgrad laget molekylære forbindelser som kan være starten på en ny tuberkulose-medisin. I tester har forbindelsene vist seg å virke hemmende på Mycobacterium tuberculosis; bakterien som forårsaker tuberkulose. Dessuten har testene vist god effekt mot flere av de bakteriestammene som er resistente mot dagens legemidler.

Les også: Bakterienes hevn:

WHO positive
Verdens Helseorganisasjon (WHO) har uttalt at enkelte av stoffene som er fremstilt i doktorgradsarbeidet, er blant de få nyere forbindelsene med antimycobakteriell effekt som på sikt kan føre til nye medisiner mot tuberkulose, ifølge Brændvang.

- Målet er selvfølgelig å finne et stoff som kan brukes mot tuberkulose en gang. Det er en lang vei dit og mange skjær i sjøen, men man må begynne et sted, sier Brændvang, som disputerte på fredag.

Hans forskning videreføres av forskningsgruppen til hans veileder, professor Lise-Lotte Gundersen ved Kjemisk Institutt ved Universitetet i Oslo.

Redd for bakterier? Lufting kan ta knekken på dem:

Forsidebildet viser kjemiker Morten Brændvang. Foto: Privat.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!