1400 mennesker dør av KOLS i Norge hvert år. Hovedårsaken til sykdommen er røyking.  Foto: colourbox.com
1400 mennesker dør av KOLS i Norge hvert år. Hovedårsaken til sykdommen er røyking. Foto: colourbox.com Vis mer

Tar livet av stadig flere

KOLS snart tredje største dødsårsak i verden.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) vil Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) innen år 2020 være den tredje største dødsårsaken i verden. Det melder det forkningsbaserte legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline AS i en pressemelding.

Bare i Norge dør 1.400 mennesker av sykdommen hvert år.

Les også: Mange har KOLS uten å vite det

Oppsøk lege raskt

Verdens KOLS-dag gikk av stabelen i går, og temaet for dagen var "Andpusten, men ikke hjelpeløs". Slagordet er ment å signalisere at sykdommen, dersom den oppdages tidlig, kan behandles. Man bør dessuten oppsøke lege om man er tungpustet, hoster mye og hoster opp slim.

Det er avgjørende å få stilt en diagnose så tidlig som mulig, og fysisk aktivitet i tillegg til god medisinsk behandling er avgjørende for at KOLS-pasienter skal ha et godt liv. Influensavaksine er spesielt viktig for personer med denne sykdommen, da influensautbrudd og lungebetennelse kan være direkte livstruende for denne pasientgruppen.

Les også: Hoste og slim kan være KOLS

Tidligere var det kun røykestopp som hadde dokumentert effekt i å bremse sykdommen, og hindre ytterligere tap av lungefunksjonen. Ifølge studien "Towards a Revolution in COPD Health", som omfatter drøyt 6.000 pasienter, kan imidlertid medisinen Seretide også bremse sykdomsutviklingen av KOLS.

Omdiskutert studie

Studien, som er publisert i tidsskriftet American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 15. august i år, skal angivelig ha vist at behandling med Seretide kan redusere det økte tapet av lungefunksjon man ser ved KOLS med mer enn 50 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk viser imidlertid til at studien har vært mye omdiskutert i forhold til hvilken rolle denne type legemidler skal ha i behandlingen av KOLS.

- Det diskuteres hvilken betydning disse resultatene skal få når det gjelder pasientbehandling. Denne og andre studier viser at KOLS er lite tilgjengelig for behandling, og erfaringene har vist at forebygging i form av å kutte røyken gir langt bedre resultater enn behandling, sier han til DinSide Helse.

Les også: Slik kutter du røyken

Om lag 200.000 nordmenn er rammet av KOLS. Av disse har kun halvparten fått en diagnose. Forekomsten er sterkt økende, særlig blant kvinner. Hovedårsaken er røyking, men arbeidsmiljø og arvelige egenskaper spiller også en rolle. Antallet personer med KOLS øker med cirka 20.000 årlig. Av pasienter som innlegges med KOLS-forverrelse, dør 25 prosent i løpet av to år.