Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Tar farlig medisin frivillig

Nybakte mødre tar piller for å slippe amming - vil ikke ha hengepupper.

Stadig flere kvinner velger bort amming på grunn av smerte og «sosiale årsaker», skriver den britiske avisen The Times.

Sosiale årsaker betyr her frykt for at brystene skal endre fasong på grunn av ammingen.

Les også: Her er det forbudt å amme

Tar hiv-medisin

For å oppnå stans i produksjonen av brystmelk ber de legen sin om å få medisiner som vanligvis skrives ut til hivsmittede mødre.

Hivsmittede får slike medisiner for ikke å overføre hiv-viruset til barnet via brystmelken. Kvinner som har abortert eller har opplevd dødfødsler kan også få slike medisiner.

Det er legemiddelet kabergolin som gjør at melkeproduksjonen opphører, og en av medisinene som skrives ut er Dostinex.

Les også: Anbefaler mer amming

Store bivirkninger

Praksisen med å gi denne type medikamenter til friske kvinner er omstridt. Kabergolin er nemlig ikke et ufarlig legemiddel, det kan gi en rekke bivirkninger, blant annet sykdom på hjerteklaffene, ifølge Legemiddelverket.

Norges fremste ammeekspert, overlege Gro Nylander ved Rikshospitalet, fraråder også unødvendig bruk av brystmelkhemmende medisiner.

- Bivirkningene er for store. Det er bedre å bruke naturlig avvenning, mener hun.

Likevel er det opp til hver enkelt kvinne om hun vil ta medisiner for å slippe å amme. Legene forskriver vanligvis de nødvendige medikamentene hvis kvinnen insisterer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og ingen ser stygt på kvinnen om hun gjør et slikt valg, sier Gro Nylander.

- Imidlertid er det vår plikt som leger å gi kvinnen grundig informasjon om medikamentet og de følger bruken kan ha. Og uten å presse må en lege eller jordmor ha en samtale med henne for å sikre at hun er klar over at hun ved å kutte ut ammingen velger bort noe som kan ha stor betydning for helsen både hos barnet og henne selv, resten av livet.

Les også: Selger brystmelk på nett

Kvinner bebreider legen

Nylander sier hun sjelden opplever at kvinner ikke vil amme. Nittini prosent av norske kvinner ammer, og undersøkelser viser at de aller fleste er fornøyd med det. Nesten ingen kutter ut fordi de er redde for å få hengepupper.

- Imidlertid har jeg opplevd at kvinner har angret seg etter at de bad om medisin for å få slutt på brystmelkproduksjonen, og at de har bebreidet legen som gav dem medisinen. I USA skal det være en rettsak på trappene. Foreldrene saksøker barnelegen. Det skjedde dessverre at barnet fikk hjernehinnebetennesle og ble handikappet, noe amming kunne ha bidratt til å forebygge.

Les også: - BH kan gi hengepupper

- Amming gir ikke hengepupper!

Nylander vil dessuten én myte til livs:

- Amming gir ikke hengepupper! Jo flere graviditeter, desto større risiiko for hengepupper, og arv har sitt å si. Amming øker ikke risikoen. I tillegg er det nå ny forskning ute som viser at røyking kan få puppene til å sige, siden det bryter ned elastisiteten i huden.