Tar du godt nok vare på munnen din?

10 tips til god tannhygiene.

Er du flink til å passe på tennene dine? Foto: colourbox
Er du flink til å passe på tennene dine? Foto: colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tennene dine sier mye om deg, og hvordan du tar vare på dem er avgjørende for hvordan de ser ut. Dårlig tannhygiene påvirker ikke bare hvordan du ser ut, men kan også føre til hjerte- og karsykdommer, hukommelsestap, impotens og rynker.

Les også: Pusser du tennene riktig?

Fluortilskudd og skyllevann

Tannlege Kaare Mathiesen forteller til lommelegen.no at det mest elementære du kan gjøre for tennene dine er å pusse de regelmessig.

- I tillegg til tannpuss ser vi også at tilskudd av fluor som tabletter eller skyllevann har hatt en stor betydning for tannhelsen, forteller han.

Men han er ikke overbevist om at hvilken tannkrem du bruker spiller noen rolle inn på hvor godt tennene dine holder seg.

- Jeg er altså slett ikke motstander av tannkrem, men at ett produkt skal være så mye bedre enn et annet produkt, er jeg svært skeptisk til. For eksempel: Dersom en tannkrem virkelig var i stand til å ta knekken på tannstein, ville den jo fått unison applaus i fagmiljøet. Dessverre er det en del udokumenterte påstander blant disse leverandørene, sier Mathiesen.

Les også: Slik får du hvitere tenner

De 10 tipsene

Et panel med tannlegene og allmennlegene Micheal Roizen, Mehmet Oz, Atrhur Perry og Jonathan Levine forteller til nettsiden Oprah.com hva man bør passe på.

1. Puss to ganger om dagen
Pass på at du pusser tennene riktig. Følg disse stegene når du pusser tennene dine.

- Bruk en myk børste med en avrundet tupp.
- Børst tennene i to minutter.
- Børst tennene med 45 grader så får tatt på kanten av tannkjøttet, men vær forsiktig.
- Kjøp ny tannbørste cirka etter halvannen måned.
- Sørg også for å rense tannbørsten din med en rens som er ment for dette, og at den lufttørker.

2. Tannkrem
Det er i bunn og grunn ikke så farlig hvilken tannkrem du bruker hvis du ikke har noen spesielle tannproblemer. Hvis du derimot sliter med mye hull må du ha en tannkrem som inneholder fluor. Hvis du er utsatt for tannkjøttproblemer må du besøke tannlegen to ganger i året, forteller Dr Levine til Oprah.com.

3. Tanntråd
At du er nøye med tanntråden kan senke risikoen for tannkjøttproblemer og senke risikoen for hjerteinfarkt. Når du ikke bruker tanntråd renser du egentlig bare 60 prosent av tennene dine.

Les også: 7/10 kan få tannproblemer

4. Munnskyllevann
Tenk over hvor mye alkohol skyllevannet du bruker inneholder. Alkohol kan tørke ut munnen din, senke ph-verdien i munnen. De fleste nyere skyllevann er alkoholfrie.

5. Tyggegummi
Tyggegummi kan hjelpe til for å fjerne plakk og flekker på tennene. I tillegg trener det musklene i munnen, men sørg for at det er sukkerfri tyggegummi.

Les også: Bedre tenner med tyggis

6. Unngå dårlig ånde
Det er mange som ikke er klar over at de har dårlig ånde. Dr. Oz mener det er viktig at du er klar over hvordan ånden din er, og fjerner bakterier på tungen ved hjelp av en tungeskrape. Hvis det er et problem som fortsetter kan du forhøre deg med tannlegen din om andre løsninger.

7. Skjæring av tenner
Mange skjærer tenner om nettene. Å skjære tenner kan være et tegn på stress. Fortsetter du med dette kan du slite ned tennene dine, eller faktisk utvide ansiktet ditt som følge av at musklene dine utvider seg, forteller Dr. Perry i artikkelen. Sliter du med dette bør du snakke med tannlegen din om å få skinner som kan beskytte tennene dine.

8. Tenk over kostholdet ditt
I følge Dr. Levine kan kostholdet ditt påvirke munnhygienen din. Hvis ph-verdien i spyttet ditt er surt kan det skade tennene dine. Hvis du spiser fargerike frukter og grønnsaker vil dette hjelpe balansen. Tegn på skade kan være sensitivitet for varme eller kulde.

9. Bleke eller ikke bleke
Hvis du skal bleke tennene er det best å gjøre dette hos en tannlege som kan hjelpe deg med å finne de beste metodene, forteller DR. Levine. Røyking, kaffe, rødvin og soyasaus kan påvirke tennene dine, og skape flekker hvis du ikke er flink til å bruke tanntråd og børste godt. Derfor er det best å gjøre dette hos tannlegen hvor han eller hun gjennomfører en rens før blekingen.

10. Tannlegenes sjekkliste
Når man besøker tannlegen pleier man ikke så ofte å stille krav til tannlegen om hva som bør gjøres. Men det kan kanskje være greit å vite litt om hvor ofte ulike ting bør sjekkes ut.

Røntgenbilde: Dette bør gjøres hvert tredje til fjerde år, spesielt hvis det er antydning til hull eller sprekker i tannen.

TMJ Syndrom: Mange sliter med symptomer som hodepine og smerter i kjeven som følge av dette syndromet. Skjæring av tenner, sliping og at tennene er plassert feil kan føre til dette. Derfor burde tannlegen din undersøke dette hver gang.

Tannkjøttet trekker seg tilbake:
Tannlegen din burde måle rundt tennene dine hvert år slik at han kan oppdage eventuelle betennelser i tannkjøttet.

Munnkreft: Innsiden av munnen din og kjertler i området rundt nakken bør sjekkes hvert år.

Munnoperasjon: Under en operasjon burde det til enhver tid være en annen assistent til stede som måler EKG, blodtrykk og puls.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!