Forsikring når du blir påkjørt utenfor gangfelt

Taper store summer på å ikke bruke gangfeltet

Forsikringsselskapene straffer dem som ikke er forsiktig nok på vei over gata.

UAKTSOM? Å krysse veien på andre steder enn i gangfeltet kan også være en risiko, rent økonomisk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
UAKTSOM? Å krysse veien på andre steder enn i gangfeltet kan også være en risiko, rent økonomisk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I «forskrift om kjørende og gående trafikk», trafikkreglene på godt norsk, står det svart på hvitt:

«Gående skal krysse kjørebanen i gangfelt, på gangbru eller i gangtunnel når det finnes i nærheten».

Dette kan selvfølgelig være enklere sagt enn gjort, men konsekvensene av å bryte denne regelen kan bli store.

I tillegg til at du selvfølgelig risikerer å bli fysisk skadd, kan du nemlig tape store summer på forsikringen.

Halverer utbetalingen

De siste månedene har det vært flere saker i Finansklagenemnda om nettopp kryssing av vei utenfor gangfelt.

  • En kvinne og hennes datter skulle bytte buss, og løp fra den ene til den andre. En maxitaxi kom da kjørende i lav hastighet, og traff de to. Forsikringsselskapet ville avkorte erstatningen med 100 prosent; altså ikke gi et rødt øre. Finansklagenemnda mener dette er for strengt, men gir selskapet lov til å halvere erstatningen.
  • En 48-åring skulle krysse en fylkesvei for å komme seg til et busstopp. Da det var 100 meter til nærmeste gangfelt, gikk han rett over veien. Der ble han truffet av en bil og ble alvorlig skadet, og delvis lammet. Forsikringsselskapet ville avkorte erstatningen med 50 prosent. Finansklagenemnda synes 25 prosent ville vært mer riktig, men vil ikke konkludere da det fortsatt skal gjenstå papirarbeid i saken.

Derfor får de avkortning

I begge sakene viser forsikringsselskapene til grov uaktsomhet. Det vil si at du har gjort noe som bryter med forsikringsvilkårene eller vanlig forsiktighet.

Om det er snakk om tyverier på reise, innbrudd i bolig eller uhell i trafikken – grov uaktsomhet vil alltid føre til mindre erstatning fra forsikringen, i tråd med vilkårene deres.

Forsikringsselskapene viser i disse sakene dessuten til bilansvarslovens paragraf 7: «Har skadelidaren medverka til skaden med vilje eller i aktløyse, kan retten minka skadebotkravet eller lata det falla heilt bort (...)».

Spørsmålet blir ofte hvor uaktsom du har vært. Som eksemplene over viser synes nemnda det er mer uaktsomt å krysse veien rett foran en buss, enn å krysse en i utgangspunktet oversiktlig fylkesvei.

Og som du ser, nytter det ofte å klage. Blant annet fordi rettspraksisen på området, altså saker som har blitt avgjort i rettsvesenet, i disse sakene har vært «snillere» enn hva forsikringsselskapene mente.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!