Taper du på sparepengene dine?

Lav rente og prisstigning kan gjøre sparekontoen lite gunstig.

<b>BORTKASTET SPARING?</b> Lav rente <i>kan</i> gjøre sparingen lite lønnsom, om man tar prisstigningen med i regnestykket. Foto: COLOURBOX.COM
BORTKASTET SPARING? Lav rente kan gjøre sparingen lite lønnsom, om man tar prisstigningen med i regnestykket. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisene stiger jevnt og trutt hvert år, og SSBs konsumprisindeks viser at prisene har steget med 2,1 prosent fra august i fjor til samme tid i år.

Prisstigningen gjør at en hundrelapp ikke er like mye verdt nå enn for ett år siden - som kan få innvirkning på sparepengene dine.

Likevel - det lønner seg å ha litt penger stående på konto

Husk prisstigningen

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat fra Storebrand viser at 19 prosent, nesten hver femte nordmann, mener at 100 kroner er like mye verdt uansett om prisene stiger.

Men når prisene stiger med rundt 2 prosent hvert år, blir 100 kroner litt mindre verdt hvert år. Skal man spare penger, er det derfor viktig å regne prisstigningen inn i regnestykket over hva man får i avkastning.

Hvis ikke, risikerer man å gå i minus.

Forbrukerøkonom Kristina Picard. Foto: STOREBRAND
Forbrukerøkonom Kristina Picard. Foto: STOREBRAND Vis mer


- Det er viktig å se egen sparing i sammenheng med prisvekst. Hvis varene rundt oss blir dyrere, får vi ikke like mye for en hundrelapp som før, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand til Dinside.

Dette utgjør renta egentlig

Men slett ikke alle setter egen sparing i sammenheng med prisvekst, og ifølge Storebrand sparer mange langsiktig i banken til veldig lav rente. Dette samtidig som stadig flere banker justerer ned rentene.

Lav rente kombinert med at du skatter av pengene som står på bok, gjør en sparekonto lite egnet for langsiktig sparing, ifølge Picard.

- Fordi du skatter 27 prosent av rentene på bankinnskudd, er en sparerente på 2,5 prosent i realiteten en rente på 1,83 prosent. Hvis prisene i samme år stiger med to prosent, noe som er ganske normal prisvekst, da har du mindre igjen til jul enn da du satte dem inn i januar, sier Picard.

Velg en gunstigere spareform

Å ha penger på sparekonto er greit som en buffer, eller ved kortsiktig sparing. Skal du derimot spare langsiktig, fins det flere alternativer som er mer lønnsomme enn å velge en sparekonto.

For de yngste, er Boligsparing for unge (BSU) et gunstig spareprodukt, spesielt på grunn av skattefradraget.

- Merk at du bare får glede av skattefradraget hvis du har skattbar inntekt, påpeker Picard, noe Dinside også har omtalt tidligere.

For å få skattefradraget, må du ha en inntekt som er høyere enn 55.900 kroner. Husk og at grensen for BSU-sparing er satt opp fra og med 2014.

Eier du allerede en bolig, og har boliglån, er nedbetaling av gjeld også en gunstig spareform. Og siden renta på boliglånet som regel er høyere enn renta på sparekontoen, lønner det seg å betale ned gjeld.

- Har du boliglån, betal ned gjelden til et komfortabelt nivå, rundt 60-75 prosent av boligens verdi før du starter annen sparing. Da blir du mindre sårbar hvis boligprisene går nedover, sier Picard.

Eller du kan plassere pengene til høyere risiko, som igjen gir høyere forventet avkastning, for eksempel sparing i aksjefond.