Tannlegeskrekk!

Opptil en av ti nordmenn velger å leve med tannråte og smerter fremfor å gå til tannlegen. Her er våre råd mot tannlegeskrekk:

Odontofobi betyr angst for tannleger, og rammer opptil ti prosent av den voksne befolkningen.

For noen er angsten for munnbind og bor så sterk at de aldri får behandlet hull eller skader på tennene.

Blir du stresset og nervøs av å lese denne teksten? Da er muligheten stor for at også du lider av odontofobi.

Kan behandles
- De pasientene som lider av så alvorlig tannlegeskrekk at de velger å ikke gå til tannlegen risikerer alvorlige følger for deres tannhelse.

- Hvis befolkningens tannhelse skal bevares, er det helt avgjørende at pasientene får hjelp til å takle angsten sin, mener Carl Christian Blich som er president i Den norske tannlegeforening.

For tannlegeskrekk kan faktisk behandles. Mange tannleger har erfaring med å ta ekstra vare på pasienter som får hjertebank og angst når de kommer til behandling. Eventuelt kan du også ta kontakt med en psykolog som kan hjelpe deg med å få kontroll over angsten.

På Senter for odontofobi ved Universitetet i Bergen har tannlegene spesialisert seg på behandling av tannlegeskrekk. De legger vekt på en gradvis opptrening hvor pasienten blir kjent med en og en del av tannlegens oppgaver.

- Det viktigste prinsippet er å gradvis trene deg opp til å mestre de enkelte deler av behandlingen som du er mest redd for. Dette gjøres i et tempo som du selv er med på å bestemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I noen tilfeller kan det også være aktuelt å benytte visse medikamentelle teknikker, som for eksempel lystgass og andre beroligende midler, skriver Senter for odontofobi på sine websider.

Hjemmesiden til senteret har også en oversikt over sine lokale medlemmer som har spesiell kompetanse på tannlegeskrekk. Se listen over medlemmene i NOFOBI her.

7 råd mot tannlegeskrekk
Om du lider av tannlegeskrekk bør du forberede deg best mulig på neste tanlegebesøk. Og dersom angsten er så sterk at du ikke vil møte til timen, bør du kontakte en spesialist og spørre om muligheten til å få hjelp med tanlegeskrekken.

Her er 7 gode råd til deg som gruer deg til neste tannlegebesøk:

Velg riktig tannlege
Benytt en tannlege som du føler deg trygg hos og velg fritt den du vil ha. Snakk med tannlegen om angsten din og husk, du er en av mange som er redd.

Snakk på forhånd
Avtal behandlingstempo med tannlegen før han/hun begynner og be om pauser under behandlingen om du har behov for det.

Møt opp uthvilt
Avtal et behandlingstidspunkt som passer deg godt eller når tannlegen har det minst travelt. Ta med en god venn hvis dette gjør deg mer trygg.

Avslapping
Benytt deg av øvelser som yoga, fødselsforberedelser, karate, eller liknende og ta med musikk som kan få deg til å slappe av. Mange tannleger tilbyr også selv musikk under behandlingen.

Gi beskjed
Si ifra om det gjør vondt. Husk at du er den eneste som kan merke akkurat det. Be om lokalbedøvelse eller lystgass når du har behov for det.

Se med speil
Be om et håndspeil så du kan se hva tannlegen gjør.

Gå oftere
Sett fokus på gode tannpleievaner og vektlegg et tillitsforhold med tannlegen din. Gå oftere til tannlegen enn normalt, for eksempel hver 3. eller 4. måned. Og hold avtalen selv om du ikke har lyst den dagen.

 

Mozon.no, 07.05.2005