Om du kan trekke fra tannlegeregningen på skatten, avhenger av typen tannbehandling. Foto: Colourbox.com
Om du kan trekke fra tannlegeregningen på skatten, avhenger av typen tannbehandling. Foto: Colourbox.comVis mer

Tannlegeregningen kan svi

Men noe kan trekkes fra på selvangivelsen.

Tannlegeutgifter kan ta store jafs av kontoen, men noe kan du få igjen på skatten. Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen gjorde rede for reglene da hun stilte til nettprat på DinSide.

>>> Alt om årets selvangivelse

Flere lesere lurte på om det er mulig å trekke fra tannlegeutgifter på skatten, og hva som eventuelt er beløpsgrensen for dette. Nedenfor ser du svaret fra Skattebetalerforeningen:

1. Vilkår for fradrag

Ved visse typer tannbehandling er det mulig å få særfradrag for store sykdomsutgifter.
Hvilke typer behandling som gir fradragsrett, bør tannlegen kjenne til. Tannsykdommer gir rett til fradrag, men ikke behandling av for eksempel karies (hull i tennene). For å få fradrag må sykdomsutgiftene være minst 9.180 kroner.

2. Fradraget

Dersom vilkårene for fradrag er oppfylt, kan du fradragsføre alle utgifter du har hatt. Legg sammen alle de faktiske utgiftene du har hatt.

3. Selvangivelsen

Fradraget føres opp i selvangivelsen post 3.5.4 i feltet ”Poster som ikke er forhåndsutfylt”. Gi nærmere opplysninger i feltet ”Tilleggsopplysninger”. Du kan gjerne levere selve selvangivelsen elektronisk, men attesten fra tannlegen må sendes per post. Attest fra tannlegen er nødvendig for å få fradrag.

Det er ikke nødvendig å sende inn kvitteringer, men ta vare på dokumentasjon på utgiftene, slik at du kan sende det inn hvis skattekontoret spør.

4. Effekten av fradraget

Har du et fradrag på 46.000 kroner, og fradraget godkjennes av skattemyndighetene, vil det redusere skatten din med 12.880 kroner.

Myndighetenes takster ligger langt under den egentlige prisen hos tannlegen

Du kan endre!

Er det noe du har glemt å trekke fra i selvangivelsen, er det mulig å gjøre endringer helt frem til 30. april - dersom du har levert selvangivelsen elektronisk. Ønsker du å foreta ytterligere endringer etter å ha fått gode skattetips, er det altså bare å logge seg inn på nytt.

Lurer du på noe annet om selvangivelsen? Her finner du alle svarene fra nettmøtet.