Tannkremen som kan gi hull

Det frarådes å velge økologisk for å sikre munnhygienen.

Økologisk tannkrem inneholder ikke fluor (illustrasjonsfoto). Foto: Colourbox
Økologisk tannkrem inneholder ikke fluor (illustrasjonsfoto). Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jojobaolje, ekte eteriske oljer, kamilleblomst, fennikel og peppermynteolje. Det er bare noen av ingrediensene i økologiske tannkremer på det norske markedet.

Og det høres jo fint ut! Men det er det slettes ikke, skal vi tro ekspertene.

For hvis du bruker økologisk tannkrem, er det større risiko for at du ødelegger tennene dine og får hull i dem. Hovedproblemet er at de fleste av disse tannkremene ikke inneholder fluor.

Derfor burde du styre unna slike tannkremer, anbefaler tannlege og underdirektør i danske Tandlægeforeningen.

DinSide tester tannkrem. Hvilken gir hvitest tenner?
Slik velger du riktig tannkrem

Økologisk tannkrem

Bruker du økologisk tannkrem uten fluor? (Avsluttet)
Nei, jeg bruker alltid tannkrem med fluor.(85%) 1376
Ja, det er det eneste som gjelder! (10%) 168
Noen ganger. Jeg varierer litt.(4%) 72
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- En misforståelse

- Det er en stor risiko for at man ødelegger tennene sine, for det er fluor som har en effektiv virkning i forhold til karies. Vi opplever at foreldre spør oss om økologisk tannkrem, fordi de tror det er best. Men det er en misforståelse. Det er helt feil, sier Ole Marker, ifølge Politiken.

Han legger til at det er ingen vitenskapelige undersøkelser som viser at tannkrem uten fluor har samme effekt som den fluorholdige.

- Det er ofte peppermynte i naturlig tannkrem, og da får man en følelse av at munnen blir ren, men det effektive middelet er fluor, sier han.

Grunnen til at økologisk tannkrem ikke inneholder fluor, er fordi fluor kan være skadelig. Marker presiserer imidlertid at man må spise flere tuber tannkrem for at det skal være farlig.

Pusser du tennene feil?

- Hevet over enhver tvil

Informasjonssjef Morten Rolstad i Den norske tannlegeforening har ikke så mye faktakunnskap om de økologiske tannkremene, men støtter likevel sin danske kollega.

- Det er hevet over enhver tvil, og er meget solid dokumentert gjennom et stort antall forskningsrapporter, at fluor er det som mest effektivt forebygger utvikling av karies, sier han til DinSide Helse.

Han legger til at det vil nærmest være å spille hasard for tannhelsen hvis man bytter ut tradisjonell fluortannkrem med en økologisk tannkrem uten fluor.

- Fluortannkrem er norske helsemyndigheters anbefalte basistiltak for å opprettholde god tannhelse, og de har støtte fra land verden over og fra den internasjonale tannlegeorganisasjonen FDI World Dental Federation. Det vil kreve uhyre mye innsats fra den enkelte både i forhold til kosthold og renhold for å oppveie for bortfallet av fluor. Det er absolutt ikke å anbefale, sier Rolstad.

Les også: Triklosan under lupen

Et alternativ

Vitalkost distribuerer Weleda i Norge og de har blant annet har tannkrem i sin produktkatalog, får vi denne tilbakemeldingen. På DinSide Helses spørsmål om økologisk tannkrem, svarer de dette:

- Weleda tilbyr et utvalg av tannkrem for både voksne og barn som et alternativ til syntetiske tannkremer. Tannkremene er grundig utvalgt og består av naturlige plante- og mineralstoffer. Ingrediensene beskytter mot bakterier og belegg, og bevarer et friskt tannkjøtt. Ekte eteriske oljer og planteekstrakter har antibakterielle egenskaper som forsterker beskyttelsen mot karies, sier Anne Marthe Strange i Vitalkost.

Hun legger til:

- Man burde også være oppmerksom på at det faktisk finnes personer som ikke trenger eller ønsker ekstra tilførsel av flour. Weleda påstår heller ikke at økologisk tannpasta er mer effektivt enn flourtannkrem, men at det er et viktig alternativ for de som ikke ønsker å bruke fluor.

Er du en av dem som kun kan bruke økologisk tannkrem, har tannlege Lena Bay, som også underviser ved Tandlægeskolen i København, dette rådet:

- Hvis du er blant dem som vil bruke økologisk tannkrem, bruk den en gang i døgnet, og så bruke tannkrem med fluor i de andre gangene, sier hun og legger til at hun selv ikke ville ha brukt tannkrem uten fluor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer