Tannbørsten din er bakterie-bombe

- Å dele tannbørste er som å ha ubeskyttet sex, mener en amerikansk ekspert. Millioner av bakterier gjemmer seg i tannbørsten din.

Tenk deg at du legger gaffelen uvasket i skapet, men likevel bruker den daglig. Ekkelt? Det er akkurat det du gjør med tannbørsten.

Du tror kanskje at tannbørsten gjør tennene dine rene og pene. Men tannbørsten kan skade deg.

Full av bakterier
James Song har skrevet en bok med den depressive tittelen ”Hvorfor tannbørsten din kan drepe deg - langsomt”. Song er biokjemiker fra Wisconsin University, USA, og han mener tannbørsten kan være et av de mest skadelige produktene du har i hjemmet ditt.

Du kan blant annet få hjertelidelser, slag, leddgikt og kroniske infeksjoner som følge av en uhygienisk tannbørste.

En gjennomsnittelig tannbørste er nemlig full av bakterier. Songs teori er at disse bakteriene kan reise gjennom blodstrømmen hvis du har sår i munnen.

Dette er ikke første gang tannbørsten pekes ut som bakteriebombe. Forskning fra Manchester University, Storbritannia, viser for eksempel at en gjennomsnittelig tannbørste inneholder omtrent ti millioner bakterier. Disse bakteriene kunne i verste fall føre til streptokokker og E. coli.

Deler tannbørste
Det hjelper ikke at stadig flere deler tannbørster.

- Hvis du bruker en tannbørste som har blitt brukt av noen andre, gjør du det med livet som innsats, sier Gordon Watkins ved Health and Science Committee ifølge Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sammenligner bruken av tannbørster med å la bestikket ligge på badet og bruke det igjen og igjen uten å vaske det.

Det er vanlig å sette tannbørsten i samme beholder som resten av familien. Det gjør at bakteriene hopper over på de forskjellige tannbørstene hvis de står inntil hverandre. Det vil si at eventuelle plager i munnen kan smitte til deg gjennom tannbørsten.

Som ubeskyttet sex
- Det er som å ha ubeskyttet sex. Du vil lenge komme unna problemene, men hvis du mister lykken vil du bli smittet med noe ekkelt, sier tannlege Tariq Idris ifølge Daily Mail.

Idris tror at vi om ti-femten år vil sterilisere tannbørstene våre jevnlig eller skifte dem ut oftere.

Selv om du antakeligvis får lyst til å kjøpe ny tannbørste allerede i dag, er ikke det nødvendig. Her er noen tips for hvordan du skal ha en sunn tannbørste:

- Bytt tannbørste minst hver tredje måned

- Ikke del tannbørste med andre

- Vær forsiktig med harde tannbørster, da de kan lage sår i munnen som sprer bakteriene

- Ha en beholder rundt børsten

Tar du godt vare på tennene dine? Test deg selv her.